В Карлово ще бъде открит паметник на ракетчика
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 18 Август 2022 18:21

Паметник на ракетчика ще бъде открит в Карлово. Монументът е посветен на офицерите, сержантите и войниците, служили в 56-та ракетна бригада в Марино поле и ракетните поделения край Карлово. Тържеството, на което ще бъде прерязана лентата , е от 10.00 часа на 27 август.

Тази година на 28 август се навършват 60 години от първия пуск на българска оперативно-тактическа ракета, изстреляна от полигона Капустин Яр в Съветския съюз.

Цялостната дейност по изграждането на паметника бе осъществена от Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово. За целта бе избрано място и бе проведена кампания за набиране на средства. Монументът представлява копие на оперативно-тактическата ракета 8К-14, която е на въоръжение в Българската армия до началото новото хилядолетие, когато България става член на НАТО.

Средствата за изграждането на паметника са събрани изключително чрез дарения. Първият дарител е ген. Ангел Марин, служил в 56-та ракетна бригада. Проектирането на паметника е финансирано с дарение от бизнесмена Георги Гергов. Сред дарителите са народните представители Веска Ненчева и ген. Константин Попов. Всички членове на Общинската организация на СОСЗР в Карлово даряват лични средства за изграждането на монумента.

В Карловския гарнизон са действали няколко ракетни поделения, най-големите от които 56-та ракетна бригада и 129 Подвижна ракетно-техническа база. До тяхното закриване в района на Марино поле близо 300 офицери и хиляди войници в продължение на 30 години тренират усилено как се стикова ракета-носител с боен заряд, проиграва се получаването на ядрена бойна глава от тогавашния СССР и насочването на ракетата към определена цел. Ракетите от типа СС20 били с диапазон на поразяване от 50 до 300 км, можели да ударят примерно Истанбул или базите на американския флот в Бяло и Егейско море. Корпусът на ракетата бил дълъг 8 метра, а с бойната глава надхвърлял 11 метра. Конвенционалният заряд бил 500 килотона - 10 пъти по-голям от онзи на бомбата, поразила Хирошима през 1945-а. Нашите ракетчици са участвали в тренировъчни пускове на полигона Капустин Яр край Волгоград в Съветския съюз.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker