Бедствено положение в Карлово, невиждан подой удари града
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 22 Август 2022 16:40

Невиждан порой удари днес Карлово. Проливният дъжд се изписа за малко повече от час, той се стовари най-силно като удар над източната част на града. Под вода са улици, приземни и първи етажи на къщи, дерето Меден дол се препълни, боклуците в него го затапиха и водата стигна около 3-4 метра и излезе на улиците.

Час по-късно изпълняващият длъжността кмет Антон Минев обяви

частично бедствено положение.

 

Стихията бе изключително мощна, макар над Карлово често да се изсипват поройни летни дъждове, такъв не е валял от няколко години, припомнят карловци.

Най-силно е пострала районът около улица „Меден дол“ и едноименното дере. Къщите на юг от бул. „Освобождение“ са наводнени. Във вода е потопен целия първи етаж на Професианлна гимназия „Христо Смирненски“. Водата потопи и мостът, който свързва този район със западната част на квартала.

В момента екипи на карловската и пловдивската пожарни източват водата от сградите.

Някои от улиците в тази част на града, те са засипани с наноси и кал.

Вследствие огромното количество дъжд, изсипал се в Карлово за почти два часа в следобедните часове на 22 август и причинил щети по частната, общинска и държавна инфраструктура, Общинският кризисен щаб в Карлово обяви частично бедствено положение в града. В сигнала, подаден до Областна администрация - Пловдив се подчертава, че количеството дъжд превишава в пъти месечните валежи и е невъзможно да бъде поето от коритото на Стара река, от деретата и дъждоприемните шахти.

Общинският кризисен щаб се обръща към гражданите да подават сигнали за проблеми, причинени от пороя върху жилищни и търговски сгради, на тел. 0896 / 68 -67-04 - оперативен дежурен в Община Карлово.

Щабът премина в непрекъснат режим на работа, съобщиха от община Карлово.

Останалите населени места няма и капка дъжд.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker