Договорът за автобусните превози на ВМЗ от времето на Никола Стоянов отиде на прокурор
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 23 Август 2022 13:57

ВМЗ даде на прокурор неизгоден договор, сключен по времето, когато начело на борда е служебният министър на икономиката Никола Стоянов,съобщиха още от пресцентъра за завода.
В сигнала за този договор се посочва, че всеки месец ощетява заводът е бил сериозно ощетяван със сумата между 150 000 и 220 000 лева.  Договорът е за превоз на работници на ВМЗ и е сключен по времето, когато служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е председател на Съвета на директорите на ВМЗ „ЕАД“. За него "Марица" писа подборно преди броени дни.

По този договор за транспорт за 16 маршрута, ще дадем пример с маршрута кв. Сушица-- Карлово-площадка Сопот, заяви тогава заместник-изпълнителният директор Георги Цветков. На 21 януари 2022 г. При подаване на офертата, фирмата, спечелила конкурса е предложила 5.55 лв. за 1 км пробег, а другата фирма за всички маршрути – 1.62 лв. за 1 км пробег. При сключване на договора на 21.04.2022 г. (тогава председател на Съвета на директорите е сегашният служебен министър Никола Стоянов) цената от 5.55лв. става 7.40 лв. за км пробег. За някои маршрути цената достига до 10 лв. за км пробег“, посочи заместник-изпълнителният директор по Човешки ресурси, логистика и административни въпроси Георги Цветков.

Независимо от това, в договора са създадени и други условия заводът да плаща още  средства. По същия маршрут кв. Сушица - Карлово-площадка Сопот са определени 8 автобуса плюс 2 резервни – общо 10, при положение, че разчетите сочат, че са необходими за всички смени 6 автобуса.

На трето място – умишлено не се спазва една от клаузите по договора – за ежедневен контрол на курсовете. Предишното ръководство на завода е премахнало контрола веднага след подписването на договора. В резултат на това ВМЗ е ощетяван месечно, между 150 хил. лв. и 250 хил. лв.

Екипът, който пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица още смущаващи договори, а този е  един от фрапиращите примери, обявиха на пресконференция във ВМЗ-Сопот на 19 август председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев, изпълнителният директор Иван Иванов и заместникът му Георги Цветков.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker