20 новоприети войници се заклеха в Сопот, повечето са жени
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 26 Август 2022 15:36

Двадесет новоприети войници в 61-ва Стрямска бригада положиха клетва за вярност към родината . По-голямата част от тях са жени. Церемонията се състоя  на площад „Иван Вазов“ в град Сопот . Да поздравят новите военнослужещи дойдоха техни близки и много граждани.

Командването на 61-ва Стрямска бригада избра тържественият ритуал да се състои в Сопот заради дългогодишните традиции и славна  история на града. Сопот е люлка на българщината, родно място на фамилията Вазови, дали на своя народ Патриарха на българската литература Иван Вазов и героични пълководци като генерал-лейтенант Георги Вазов и генерал-лейтенант Владимир Вазов, припомни в словото си командирът на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков.  Той подчерта, че военната клетва, която военнослужещите полагат е за цял живот, дори след време да напуснат армията и изберат друго професионално развитие.


Военна клетва пази заветите на воините, отдали живота си в служба на родината, тя възпитава в дух на родолюбие и национална отдаденост, символизира обета към Българската армия и Родината, заяви в приветствието си кметът на Сопот, който бе домакин на събитието.


През последните години по предложение на командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден ген. Деян Дешков клетвата на новоприетите войници е на знакови за българската история места – на паметника на Свободата на Шипка,  пред паметниците на Васил Левски в Карлово и на Боримечката в Клисура.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker