Два проекта на община Сопот от 2009-2015 г. отиват в Арбитражния съд
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Август 2022 15:16

Община Сопот завежда арбитражни дела за два проекта от водния цикъл на града, реализирани през периода 2009-2015 година. Те са за изграждане на пречиствателната станция на града, станала печално известна с финансовата корекция, наложена от управляващия орган на ОП Околна среда, която достигна близо 50 на сто от стойността на проекта и за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на Сопот.

Изпълнението и на двата

проекта е некачествено и това създава проблеми на гражданите на Сопот. Но говорите с фирмите-изпълнителки е направен така, че единственият начин да възразим е като заведем арбитражно дело в Българската търговско-промишлена палата, заяви кметът на Сопот Деян Дойнов.

 

Последният пороен дъжд извади отново наяве некачествената работа при подмяна на ВиК мрежата в града през периода 2013-2015 г., заяви Дойно Той посочи два проблеми участъка – единият на улица в индустриалната зона на Сопот в близост до Техническа дирекция на ВМЗ. Другият в източния край на града. Там са най-ниските части и канализацията събира водите от съответните райони на Сопот. Преливниците обаче не могат да поемат огромното количество дъждовна вода, което се изсипва за кратко време. Водата изригва като гейзер, изхвърля уличните шахти, водната маса достига два метра височина, тя разрушава и част от уличната настилка.

След всеки дъжд ремонтираме, но полза няма, заяви кметът. В договорът няма клауза, по която да си търсим правата от фирмата извършила ремонта, единственият начин е да заведем дело в Арбитражния съд, обясни детайлите заместник-кметът Николай Новаков.

Аналогичен е проблемът с пречиствателната станция – в нея влизат чистите води, а обратните – от канализацията, отиват в реката и я замърсяват, припомниха Дойнов и Новаков.

Ръководството на община Сопот смята, че е наложителна промяна в нормативната уредба, която да защити интереса и на общините и възложителите на ремонтите, така че те да могат да търсят неустойки, в случай на некачествена работа.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker