До десет дни: Доставят 22 фургона за семействата, останали без дом в наводнените села
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 17 Септември 2022 10:25

Продължава офанзивата по разчистването на наносите в карловските села, пострадали от наводнението. Очаква се в този уикенд във всяко от населените места да работят по над 1000 доброволци. Във всички дни от тази седмица в Богдан, Каравелово и Слатина се трудиха по над 200 доброволци, които са основно от президентската и

областните администрации на Пловдив, Пазарджик, Хасково и Стара Загора. Това съобщи в Богдан областният управител Ангел Стоев, който заедно с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов изнесе брифинг за медиите за възстановителните дейности в наводнените села.

 

Разчистването в Слатина е на приключване, подчерта Ангел Стоев. Той посочи, че само три обществени сгради, от които все още се изнасят наноси от пясък и кал. С помощта на доброволци от община Троян наводнените частни къщи са почистени от наносите.

Към този момент в Общинския кризисен щаб са подадени заявки от 22 семейства в трите села, че са загубили изцяло домовете си. На тях ще им бъдат предложени напълно оборудвани за живеене фургони, които може да ползват безвъзмездно до възстановяване на собствените им домове. Фургоните ще пристигнат до 10 дни. Събират се заявки за необходимост от битова техника и домакинско обзавеждане.

Между 5 и 8 тежки машини работят по разчистването на речните корита в наводнените села, те трябва да станат проходими преди зимния сезон. Вече има нужда от по-малка техника, тип "Бобкат", която да разчиства домовете и дворовете на хората, обясни Ангел Стоев.

 

И в трите села е напълно възстановено електрозахранването, а уличното осветеление все още не работи. Това ще стане след ремонт на повредената от наводнението улична инфраструктура. Тъй като водата от водопреносната мрежа още не е годна пиене, на хората се доставя бутилирана минерална вода.

В Богдан, Каравелово и Слатина работят лекарските кабинети, а навсякъде е извършена дезинфекция.

След внесените от кмета на Карлово два доклада в Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване след бедствия и аварии, на Карлово са отпуснати 10 милиона лева. С тези пари ще се плати изграждането на 11 нови моста, ще се ремонтират улици и ще се чистят речните корита.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов призова всеки, който иска да помогне или да дари за нуждаещите се, да се свърже с Кризисния щаб, за да се координират усилията, да няма дублиране и хората да получат всичко, от което имат нужда.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker