Сопот почете и Деня на независимостта и 101 години от смъртта на Иван Вазов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 22 Септември 2022 14:52

На днешния ден през 1921 година смъртта си среща Патриарха на българската литература Иван Вазов. Израснал в родния си град Сопот, младият Вазов е възпитан в духа на патриархалните ценности и любовта към България. Въпреки че баща му се опитва да го насочи към търговията, талантът и желанието на сина му

 

вземат връх и той започва да се занимава с литература още като младеж. През целия си съзнателен живот Вазов никога не е криел, че основен "герой" в неговите произведения е българщината. Той успява да увековечи личности като Кочо Честименски, опълченците на Шипка, Панайот Волов, Георги Бенковски и още редица други българи, дали живота си за свободата на Отечеството. Днес, благодарение на него, ние можем да разберем още по-добре ентусиазмът на българите в навечерието на Априлското въстание, забравата на героите в следосвобожденска България и скръбта, налегнала българското общество след двете национални катастрофи. В чисто литературно отношение заслугите на Вазов също са огромни - той въвежда редица стилове, непознати дотогава на българската общественост. С цялостното си творчество Иван Вазов напълно заслужава прозвището си Патриарх на българската литература.
По този повод в експозиционната зала на музея показваме отново създадената през миналата 2021г. мобилна изложба "Един век слава, завет и безсмъртие".

Поклон пред паметта на един от най-истинските пазители на българщината!

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker