Карлово отбеляза 203 години от рождението на Евлоги Георгиев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 04 Октомври 2022 07:10

203 години от рождението на Евлоги Георгиев отбелязаха в Карлово.Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и служители от общинската администрация положиха цветя в знак на почит пред родната къща на най-големите български дарители – братята Евлоги и Христо Георгиеви. "Евлоги Георгиев е роден на 3 октомври 1819 г. Той и брат му Христо Георгиев  са изключително

 

 

успешни предприемачи и банкери, с огромно богатство, което посвещават и даряват на своето отечеството България. Даренията им са насочени както за развитието на образованието и културата, така и на развитие на стопанството. Дарителството им е мащабно и зряло, със силно изразен национален характер“, каза в своята кратка ретроспекция за живота и делото на карловските братя директорът на Исторически музей Карлово – Мария Деянова.


Братята Евлоги и Христо Георгиеви са родени в Карлово в началото на ХІХ век. По-големият брат Евлоги е роден през 1819 г., а по-малкият брат Христо през 1824 г. Установени в Румъния, те участват в търговската фирма на сродниците си (на вуйчовците си) Никола и Христо Пулиеви,  увеличават многократно нейните капитали, създават собствена банкерска къща и се превръщат в едни от най-забележимите български предприемачи и дарители не само на ХІХ век, но и на всички времена.



 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker