Дядо Николай в Каравелово: Само общата молитва може да спре бедствието!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 22 Ноември 2022 16:07

Десетки жители на карловското село Каравелово, пострадало жестоко при наводнението на 2 септември, посрещнаха днес в местната църква "Св. Архангел Михаил" Пловдивския митрополит Николай.Той дойде с

 

 

иконата Св. Богородица - Златна ябълка, за да отслужи молитва за бързото възстановяване на пострадалото село, и както самият той каза: "С молитва да изтрием сълзите на страдащите".

Негово Високопреосвещенство бе посрещнат от кмета на Каравелово Славка Червенкова и кмета на община Карлово Емил Кабаиванов. Тук са и кметове на съседните села, на Община Сопот - Деян Дойнов, директорът на Държавно горско стопанство – Карлово инж. Златю Кличев, и близки на пострадалите.

"Дошли сме да се помолим. Непрестанно се молете и за всичко благодарете", каза Дядо Николай.

"Молитвата е единственото, което може да спре бедствията, които са отражение на Божия гняв. Молитвата на хората може да засрещне божия гняв, който иде за вразумление, не за наказание. С божията помощ, със съдействието на мнозина, всичко ще се поправи. Дошли сме да кажем на божия народ, който е част от вашето паство, вярвай и спасен ще бъдеш, горе главата!", добави Пловдивският митрополит.

"Убеден съм, че идвайки тук с благодатния чудотворен образ на света Богородица, това ще помогне на тези страдащи хора да не се предават на отчаяния и униние, да продължат с божията помощ по пътя на живота", каза той.

Дядо Николай донесе и дарение на пострадалите - дърва за огрев. Той каза, че носи преди всички божия благодат, а това е велико нещо.

Към молебена се присъедини министърът на земеделието Явор Гечев. Той подчерта, че инициативата да бъдат дарени дърва за огрев е на Пловдивската митрополия и към нея се присъединява Министерството на земеделието. То осигурява от ЮДЦП 1200 куб. м. дърва, които ще бъдат разпределени на 300 пострадали семейства. Ако се наложи, ще бъдат доставени допълнителни количества. До три седмици дървата за огрев за цялото население ще бъдат осигурени, добави той.



Да се помоли за близките си е дошла и Делка Дамянова, чиято сестра е пострадала жестоко при потопа. Част от къщата й е разрушена - единият ъгъл от жилището е срутен и трябва да се налее бетон, но това ще стане чак през пролетта, когато времето позволява. "Вярвам, че молитвата ще помогне по-леко да се преодолеят проблемите", заяви тя.

Делка си спомня, че когато е била 10-годишна, имало подобен порой, при който загинал човек в планината. "Сега нямаше жертви, но пораженията са много големи. Да се помолим да не се повтаря", добавя Делка.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker