Ето кои хора първи получиха дърва от дарението на Митрополията и Министерството на земеделието
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 22 Ноември 2022 16:11

Десет семейства от Каравелово получиха по 4 кубика дърва за огрев. Дарението е общо от 1200 кубически метра, половината от него  е заплатено от Пловдивската митрополия, другата половина се осигурява от Министерството на земеделието, храните и горите.  Дървата ще бъдат разпределени на 300 пострадали семейства в наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина. Ако не са достатъчни, Министерството на земеделието ще осигури още. Инициатор на това дарение е дядо Николай, а министърът на земеделието Явор Гечев решил, че държавата също може да помогне, като поеме половината от него.

Сред първите, които получиха ценната помощ е фамилията на Нешо Нанков. До камиона с дървата дойдоха жена му Цонка, сестра му Станка и майка му Мария. Три приливни вълни се разбили на 2 септември в техните къщи, които са в съседство. Майката на Нешо, която живее в стаите, пристроени към къщата, оцеляла по чудо. Първо тях ударила водата. Разбитите стени се виждат от отдалече от опустошения район.


Заедно с другите пет кубика тези дърва ще ни стигнат за зимата, благодарни сме за подкрепата, споделиха пред „Марица“ жените. Семейството на Нешо и Цонка и на Станка вече са получили и по пет кубика от дървата, довлечени от реката, които се разпределят на пострадалите. Те сами си ги нарязали и нацепили. Баба Мария също ще получи своите, близките и ще ги нарежат и нацепят.

Минчо Андреев също посрещна 4 кубика дърва от  дарението на Митрополията и Министерството на земеделието. Той бе пред къщата на своята близка Райна Монева, която в този момент бе на лекар. Къщата на Райна е срещу домът на Нещо и също първо в нея се блъскала прииждаща на 2 септември река Татлъ дере.



Десетки жители на карловското село Каравелово, пострадало жестоко при наводнението на 2 септември, посрещнаха в местната църква "Св. Архангел Михаил" Пловдивския митрополит Николай. Той дойде с иконата Св. Богородица - Златна ябълка, за да отслужи молитва за бързото възстановяване на пострадалото село, и както самият той каза: "С молитва да изтрием сълзите на страдащите".
Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker