Отложиха регистрацията на кладенците с още доста време
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 30 Ноември 2022 13:10

Народното събрание удължи срока за регистрация на кладенци за задоволяване на собствени потребности на граждани, разположени в границите на населените места и селищните образувания с три години – до 28 ноември 2025 година. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за опазване на околната среда.

Припомняме, че от Министерството на околната среда и водите предупредиха собствениците на водовземни съоръжения за подземни води – кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др., да ги регистрират в срок до 28 ноември т.г.

Вносител на законопроекта бе групата на ГЕРБ-СДС. В мотивите си те отбелязват, че този срок неколкократно е удължаван, но процесът не е завършен.

Първоначално законопроектът предвиждаше срокът за регистрация на кладенците да бъде удължен с една година. От „БСП за България“ предложиха този срок да бъде удължен с три години, което бе подкрепено от ресорната парламентарна комисия.

От „Продължаваме промяната“ настояваха отлагането да е само с година. Според Татяна Султанова-Сивева това време е достатъчно:

„Чиновниците трябва да излязат от кабинетите си и да обяснят много правилно на хората каква е целта на тази регистрация, че за тази регистрация няма да се изисква такса, няма да се изисква поставяне на водомери, че хората ще продължат да ползват този ресурс както и досега„, каза тя.

От „Възраждане“ оспориха необходимостта от регистрация.

В парламентарната зала в подкрепа на удължаване на срока за регистрация с три години гласуваха 147 народни представители, трима бяха „против“ и 42-ма се въздържаха.

Регистрация на кладенци и сондажи – нов срок
Парламентът прие промени в Закона за опазване на околната среда за удължаване на срока за регистрация на кладенци – до 28 ноември 2025 година.

Удължава се и срокът за регистрация на сондажи за подземни води, изградени до 28 януари 2000 г., и на водовземни съоръжения, изградени до 23 декември 2016 г., за които не са издадени разрешения за строеж и които не са вписани в регистър по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите.

Законодателните изменения бяха направени заради това, че се установи, че не всички собственици ще успеят да се регистрират в рамките на сегашния срок – до 28 ноември 2022 г., въпреки информационната кампания от страна на Министерството на околната страна и водите (МОСВ).

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker