Емил Кабаиванов: Общината, държавните институции и държавата заедно работим за възстановяване на наводнените села
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 15 Декември 2022 08:41

Равносметката 105 дни след бедствието в карловските села от 2 септември е, че няма жертви и пострадали. Това е много важно, тъй като по-богати държави с по-развито добровелчество и по-развита превенция дадоха жертви.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.
Според него бедствието е заради това, че за 8 часа се изляха 200 л/кв. метър дъжд.


В района няма речно

 

корито, което да поеме такова голямо количество вода.
Важно е, че извадихме всички притиснати хората от домовете им. По 3 пъти сме минавали двор по двор в селата Богдан, Каравелово и Слатина - от сутрин до вечер. В пълна координация с държавните институции успяхме да изчистим наноси, храсти, дървета, улиците са проходими, възстановени са 7 км водопроводи, поставени са 28 фургона.

Снабдихме хората с вода, храна, спално бельо. Раздадохме комплекти електроуреди, създадохме обществен съвет - 1,5 млн. са разпределени от дарителстката сметка, предстои раздаване на 500 хил., разказа Кабаиванов. Той обърна внимание, че 120 единици техника са работили всеки ден на терен.

Благодаря на фирмите, на доброволците, които са много важни, армията упътваше доброволците. Имаше дни с по 1200 доброволци, организацията им без общината и държавата не може да стане. Но и ние без тях нямаше да се справим.


Кабаиванов обясни, че предстои възстановяването на мост в Каравелово, както детската градина. Сега децата ходят в Богдан, където сградата не е пострадала. Новата детска градина ще е готова в началото на лятото.

Нямаше как да привлечем толкова много техника без съдействие на държавата - 4 млн. лв. вече са разплатени от междуведомствената комисия за машини, инженери, техника, хидроинженери, оценители на щетите. Обявени са процедури за проектиране на възстановяване на сгради и инфраструктура.

Нека дарителската кампания да продължи, сметката е прозрачна, призова кметът.
Досега са разпределени около 3000 кубика дървесина в опаковки по 5 кубика.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker