Вилата на Евлоги Георгиев в Карлово става обществен център
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 19 Декември 2022 12:33

Вилата на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово ще бъде реконструирана, укрепена и адаптирана за обществен център. Към сградата ще бъдат изградени кафетерия и чайна, магазин за сувенири, експозиционни пространства и конферентна зала. От обявената в петък обществената поръчка става ясно, че прогнозната стойност на проекта е 1 997 878, 42 лв. с ДДС.

Вилата е част от

 

груповия паметник на културата “Първа текстилна фабрика на Евлоги Георгиев”. Освен нея той включва още жилищна и производствена сграда и прилежащия парк. По тази причина през април т.г. е издадено становище на Министерството на културата, позволяващо инвестиционния проект.

Строително-монтажните работи по сградата трябва да приключат не по-късно от 16 октомври 2023 г. Обществената поръчка е обявена като съфинансирана от Европейския съюз. Към датата на откриване на процедурата обаче средства не са осигурени.

Избраната фирма изпълнител ще трябва да демонтира цялата автентична дървена украса от фасадите на сградата, ламперията и оригиналната дървена дограма, за да бъдат запазени и реставрирани. Ще бъдат премахнати още деструктиралите елементи – покрив, остатъци от междуетажни гредореди, вътрешни преградни стени, стената на южната фасада и нестабилната част на тухлените комини, което ще става по конструктивен проект. В момента по вилата има аварийно укрепване, което строителят ще премахне, заедно със замазката и плочките от пода и прилежащия гараж. Витата стълба пък ще бъде реставрирана от дърводелец под наблюдението на проектанта.

След като приключи частта по демонтирането и свали мазилката, изпълнителят трябва да се заеме с укрепването на каменните и тухлените зидове, запълването на пукнатините в тях и възстановяването и измазването на разрушените стени.

Междуетажните конструкции, подовете и таваните на вилата ще бъдат възстановени. Планирана е направата на дървени первази по шаблон от запазените оригинални такива. Дюшеметата и первазите ще б

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker