Кметът на Калофер ще представи филма "Ботев" в Италия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 23 Декември 2022 11:42

Филмът „Ботев“ заминава за Италия. Лентата, която разказва последния път на гениалният поет и революционер от родния Калофер до кораба „Радецки“ и връх Околчица, ще бъде представена пред

българската общност в Болоня и Перуджа от кмета на Калофер Румен Стоянов, който е патрон на филма. Гостуването в Италия е организирано от българското посолство в Рим.

 

Срещата с публиката в двата града е съответно на 27 и 28 декември.

Филмът „Ботев“ излезе извън страната веднага след представянето му в кината в България. Първата задгранична прожекция бе в Германия.

Интересът е много голям, както в България, така и в чужбина, сподели пред „Марица“ Румен Стоянов. Има заявки филмът да бъде показан на екран от българските общности във Великобритания и САЩ. При всяко представяне ще става с участие на хора екипа на продукцията, допълни той.

Създаването на филма „Ботев“ на режисьора Максим Генчев стана възможно благодарение на огромната дарителска кампания, чийто вдъхновител и двигател бе кметът на Калофер. След наложена административни глоба на Румен Стоянов за провеждане на Мъжкото хоро на Йорданов ден в Калофер по време на забрана на масови събития, в страната и чужбина хиляди българи започнаха да изпращат дарения, за да бъде платена глобата. Румен Стоянов обаче заяви, че сам ще я плати, а парите, които хората изпращат да бъдат за филма, който разказва живота на великия Христо Ботев. Кампанията бе подкрепена от много активно и хората в България, и от българите зад граница.

В него с роли участват кметът на Калофер и още няколко човека от града и региона, а статистите от родния край на Ботев са десетки.


 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker