Честваме Трифон Зарезан в Столетово, там избират и най-доброто домашно вино
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 22 Януари 2023 20:01

Кметът на Столетово Мирослав Колев става Трифон Зарезан на тазгодишния празник на виното и лозята. Той ще облече народна носия с шаячни панталони и везана риза. Заедно с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов ще

отреже първите пръчки от лозето. Празникът ще е на 4 февруари, началото е 10.30 часа.

 

Подготовката за празника е в ход. В Столетово вече избират лозе за провеждане на ритуала, а в читалището започнаха да пристигат бутилки домашно вино, които ще бъдат представени на за дегустация на жури от енолози и дегустатори. Те ще оценяват домашните еликсири и ще посочат най-доброто бяло и най-доброто червено домашно вино. Районът от Карлово е люлката на червения мискет, по-известен като карловски мискет, от който става едно от най-хубавото бяло вино с изискан фин аромат и кехлибарен цвят. Сред претендентите за голямата награда са още вина от шардоне и совиньон блан, а от червените сортове в региона най-разпространен е класическия каберне.

Срокът, до който кандидатите за наградата за най-хубаво домашно вино, трябва да донесат мострите, е 31 януари.

Очакваме хубав празник, обяви кметът на Столетово Мирослав Колев. На лозето ще дойдат кукерите, ще задрънчат хлопките и чановете и ще прогоним злите сили. След това площада в Столетово самодейците от читалището ще приветстват гостите с няколко изпълнения на народни танци. Специално за честването на Трифон Зарезан в Столетово пристига оркестър „Средногорци“, съставен от студенти от АМТИИ – Пловдив, каза в аванс Мирослав Колев.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker