В чест на великата Пенка Стоянова откриха барелеф в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 23 Януари 2023 12:18

Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния и град кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Паметният знак е

в парк Стадиона и на няколко метра от родната къща на знаменитата спортистка. Проявата събра много спортисти от поколението на Пенка Стоянова от Карлово и Пловдив, сред които Николай Бухалов и Спас Протопопов, както и десетки карловци – приятели и близки на Пенка Стоянова.

 

Откриването на барелефа съвпада с рождената дата на баскетболистката – 21 януари.

Спортната кариера на Пенка Стоянова започва в пловдивския баскетболен отбор Марица и е част от най-славния период в историята на клуба. Пенка Стоянова е трикратна шампионка на България. Тя печели осем първи места при участия в 12 балканиади и още две трети места на младежки фестивал и универсиада. Три пъти е капитан на сборния  отбор на Европа. Пенка Стоянова е първата баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина – от 1981-до 1983 г. е състезател на Рома - Италия. Наградена е лично от президента на Италия. Тя е сребърен медалист от олимпиадите в Москва и Монреал.

От 1985 г. Пенка Стоянова е почетен гражданин на Карлово, а от 2000 г. на Пловдив.

Царицата на баскетбола е сред фалконосците та олимпийска огън в Атина през 2004 г. През 2007 г. е включена в списъка на ФИБА от 35 състезатели, допринесли за развитието на световния баскетбол.

Откриването на паметния знак, посветен на Пенка Стоянова присъстваха председателят на Общинския съвет Карлово – Доньо Тодоров, народният представител Веска Ненчева, заместник-директорът на радио Пловдив Диян Никифоров, президентите на баскетболен клуб „Академик Пловдив“ жени - Тодорка Николова и на „Марица Пловдив“ - Цветан Савов, съотборници, треньори и съдии, ученици от СУ „Васил Левски“ докоснали се до постижения на спортистката.
Пенка Стоянова беше и остава звезда на българския спорт, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Гордеем се, че е наша почетна съгражданка. Нека младите хора четат за Пенка Стоянова и знаят какъв спортист и какъв човек е тя, каза кметът.


Скулпторът Димитър Рашков – автор на барелефа, благодари на ръководството на общината и на всички, подпомогнали реализацията на паметния знак.

С писмо до кмета на общината Теодора Бонева, дъщеря на баскетболистката. „Благодаря за уважението, което град Карлово оказва на майка ми Пенка Стоянова с изграждането на барелефа и почитането на нейната памет, защото тя остави светла диря и наследство нетленно не само за мен, но и за всички, които я познаваха.“, пише Теодора Бонева.


Паметният знак е дело на скулптора Димитър Рашков и е дарение на Карлово от него, от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и бизнесмена Евгени Цилков. Десетките присъстващи положиха цветя и се поклониха пред барелефа на олимпийската и европейска медалистка, капитан на сборния отбор на Европа, капитан на представителния женски национален тим, първата българка, която играе професионален баскетбол в чужбина и почетен гражданин на Карлово – Пенка Стоянова.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker