От 25 януари: Всички ученици излизат в грипна ваканция
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 24 Януари 2023 07:49

Обявиха грипна ваканция и в Пловдивска област. Тя ще започне от сряда – 25 януари и ще продължи до 31 януари, като ще се слее с междусрочната ваканция, стана ясно днес по време на брифинг в Областна управа – Пловдив.

След проведено съвместно заседание между областния оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ и Областния оперативен щаб,

 

всички се обединихме около предложението да се удължат противоепидемичните мерки до 31 януари, посочи зам.-областният управител Даниела Николова. Досега тези мерки бяха до 30 януари.

Ще бъдат преустановени и извънкласните занимания с учениците.

Според шефката на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева заболяемостта е почти уеднаквена в различните общини. Над 20% са отсъстващите от клас деца в областта на тридневна база към петък, като общият процент за Пловдивско е 20,06, уточниха от РУО-Пловдив.  Завишение, в сравнение с предходната седмица наблюдават от РУО, като най-висока е била заболяемостта в Садово, Куклен и Брезово. 7,72 е процентът на отсъстващите учители, като при него също има завишение.

От РЗИ и РУО, както и от Областна управа призоваха учениците да избягват събирания в заведения, големи хипермаркети и в по-големи групи, за да има ефект от грипната ваканция.

„Хората да бъдат отговорни, посещавайки дрогерия, аптеки и здравни заведения, да носят маски“, призова д-р Димчева. По думите й това би минимализирало риска от заболявания.

Анализът на Областния оперативен щаб сочи, че в региона има заети легла, но лечебните заведения разполагат и със свободни легла за болни от грип и вирусни инфекции и към момента няма необходимост да се разкриват нови.

Според д-р Димчева различното от предходната седмица е, че завишението на ОРЗ и грип е във възрастовите групи, в които попадат учениците. Освен това изпратените проби в Националната референтна лаборатория със съмнения за грип са много повече от предходната седмица.

„Повече от две седмици следим обстановката вътре в училищата. Бяхме категорични, че краят на срока не е подходящото време за грипна ваканция. Но когато се изнесоха тези данни, смятаме, че здравето на децата трбява да се запази“, подчертаха от РУО-Пловдив.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker