Представят Аджарското евангелие в Националната библиотека в София
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 30 Януари 2023 11:05

На 31 януари от 18:00 часа в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБ) ще бъде представено фототипното пълноцветно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г., което Библиотеката издава с лимитиран тираж от 200 номерирани екземпляра по повод 144-ия си рожден ден, съобщиха от екипа на НБ.

Аджарското четириевангелие е от малкото ръкописи с подпис на книжовника и единственото евангелие от Аджарската книжовна школа от XVII век със запазена украса от заставки-миниатюри. То постъпва във фонда на НБ в края на 70-те или началото на 80-те години на ХХ век и е най-представителният от запазените в България ръкописи на Аджарската школа.

Аджарското четириевангелие е един от най-колоритните ръкописи в славянската колекция на Националната библиотека. То е писано, а най-вероятно и украсено от йерей Недялко през 1652 г. в с. Аджар, днес с. Свежен, Карловско. Украсата е много богата: заставки миниатюри с образите на евангелистите в началото на всяко евангелие, съпроводени от големи плетенични инициали, от които се развива пищен растителен орнамент. В цялото оформяне е наподобена украсата на луксозен ръкопис. Заедно с още едно евангелие в Пловдивската народна библиотека, това са двете, засега единствени познати евангелия, изработени в Аджарското книжовно средище от втората половина на ХVІІ в. и самото начало на ХVІІІ в., което с право може да се нарече локална книжовна школа – последната в късносредновековната българска култура. Нейните водещи фигури са свещеникът и даскал Недялко и синът му даскал Филип, енорийски книжовници, профилирани като учители и преписвачи на богослужебни книги за всекидневния църковен ритуал, които те са приготвяли и за продажба.

В поредицата издания на ръкописи от Библиотеката фототипното пълноцветно се отличава с полиграфските си качества, в най-висока степен доближаващи луксозното копие до неговия оригинал. Двуезичният текст към изданието е дело на проф. Елисавета Мусакова.

„В Националната библиотека са запазени осем ръкописа, дело на аджарски книжовници, сред които на поп Йовко, родоначалника на школата, даскал (или йерей) Недялко, даскал Филип“ – каза проф. Мусакова, която е и автор на послеслова в изданието.



Гостите на събитието на 31 януари ще имат възможност да се запознаят с работата по фототипното копие, със спецификата на неговата изработка и с важността на Аджарската книжовна школа за българска културна история, както и да закупят изданието, допълват от НБ.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker