Ди Би Карго България отпразнува юбилей в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 01 Февруари 2023 15:55

На 1 февруари 2023 г. в основния офис на Ди Би Карго България в гр. Карлово се отбелязаха 20 години от основаването на компанията у нас, собственост и представител на най-големият ЖП превозвач в Европа – Deutsche Bahn AG.


Годишнината бележи големия напредък на Ди Би Карго от клон на компанията-майка, изпълняващ единствено индустриалната маневрена дейност през 2003 г., до национален ЖП превозвач от 2010 г. насам.

Към момента компанията е четвърти по пазарен дял железопътен превозвач в България с близо 220 служители и дейност в Карлово, Бургас, Свиленград, София, Пловдив, Русе, Огняново, Златица.


Дейността на компанията обхваща целия спектър от фирмени услуги за превоз на товари в България, включително капитален ремонт на собствени товарни вагони, благодарение на ремонтния завод с площ от 27 870 м2 в гр. Карлово, който фирмата придоби през 2019 г. Ди Би Карго България заема стратегическо място на Балканите като свързващо звено между Германия, Турция и Гърция. Тя е първата частна компания в България, която предоставя услуга за редовни транзитни превози през границата с Турция на автомобилни ремаркета /трейлъри/. Фокус на Ди Би Карго България е и транзитният трафик, който напоследък бележи увеличени обеми.


„Изключително горд съм от дългия път, който Ди Би Карго извървя в развитието си за последните 20 години. Стремеж и цел на нашата компания е и в бъдеще да предоставяме комплексни логистични услуги с най-високо качество, с които да удовлетворяваме напълно изискванията на нашите клиенти. Планове ни са да продължим положителното развитие на компанията и да имаме пълна използваемост на ресурсите, като планираме и тяхното разширяване с още електрически локомотиви и нови вагони, както и инвестиции в обучение и наемане на персонал.“, каза инж. Любомир Гарчев, управител на Ди Би Карго България.

Към момента, Ди Би Карго България посреща нуждите на своите местни и международни клиенти с локомотивен и вагонен парк, състоящ се от 28 локомотива, 416 вагона, специален подвижен състав от 259 покрити вагони и общо 6 различни типа вагони. За предоставяне на услугите е ангажиран широк спектър от специалисти, сред които експлоатационни работници, маневрен персонал, ръководители търговска експлоатация, ревизор-вагони, машинисти, инженери, администрация, работници по поддържка на железопътен подвижен състав.

От 2022 г. Ди Би Карго България си сътрудничи и с ВТУ „Тодор Каблешков”-София за обучение и провеждане на Курс за придобиване на Професионална квалификация „Локомотивен машинист“.


Сред глобалните цели на компанията-майка е увеличение на модалния дял на железопътния товарен транспорт до 25% до 2030 г. в ЕС и по този начин – спестяване на 10 милиона тона CO2 всяка година след 2030 г. И в момента Ди Би Карго заместват 22 милиона превоза с камиони годишно в Европа с ЖП транспорт, като спестяват 7 милиона въглеродни емисии. За да изпълни стратегията на компанията-майка за опазване на климата, от 2018 г. Ди Би Карго България преминава към употреба изцяло на зелена енергия за своите транспортни дейности, изискващи електричество. Товарните влакове на компанията се движат само с електричество от възобновяеми източници с цел опазване на околната среда и в уверение на това са включени в публичния регистър с компании, ползващи зелена енергия.


За Ди Би Карго България ЕООД
Ди Би Карго България ЕООД е 100% собственост на Deutsche Bahn AG – една от най-големите световни логистични групи с повече от 300 000 служители.
Освен основният офис на компанията, който се намира в град Карлово, на 130 км източно от София, Ди Би Карго България има спомагателни офиси и в други части на България. Сред клиентите на Ди Би Карго България се нареждат както български, така и големи международни компании. По този начин дружеството има много добри предпоставки за значително разширяване на портфолиото си от логистични услуги, които в момента обхващат главно железопътен транспорт на товари и индустриална маневра.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker