Сто души от Войнягово и Каравелово получиха климатици
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 05 Февруари 2023 15:54

Близо сто души от Войнягово и Каравелово получиха днес безвъзмездно по един климатик за домакинствата си. Помощта е осигурена от Министерството на енергетиката и се предоставя на общо 212 пострадали от наводнението на 2 септември в карловските села Каравелово, Богдан, Слатина и Войнягово.  Хората, които успеят да монтират уредите скоро и покажат попълнени гаранционните карти, ще получат и помощ за плащането на сметките за ток за този отоплителен сезон.Раздадоха климатици на пострадали от наводненията в Карловско Снимки

Първи получи климатик Минчо Табанлиев от Войнягово. Той, както и още пет души от селото, се явиха тази сутрин в кметството. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов лично връчваше уредите на хората.

Оценявам тази помощ, заяви Минчо Табанблиев. Моля ви, не ме връщайте към деня на наводнението. Още не мога да преодолея шока. Осем помещения  в къщата са напълно съсипани в приземния етаж - антре, кухня, перално помещение, три стаи и един салон. Нашата къща е в най-ниската част на селото, където се събира всичката вода. Когато река Стряма излезе от коритото,  по улицата вървеше вода, колкото река Марица, когато е пълноводна. В къщи водата и тинята достигнаха 60-70 см. Дни наред след това нямахме вода от чешмите. Когато изгребахме водата и тинята,  почистихме всичко с пароструйка. Наново наляхме с цимент и поставихме нови подове на помещенията. Мебелите, уредите – пералня, хладилник и печка бяха унищожени. Предоставиха ни нови  от даренията, постъпили в общината. Ще монтираме този климатик. Помощта за тока също е необходима, споделя Минчо.

33-годишният Димитър Христов от Каравелово бе отрано пред кметството, за да получи климатик. Младият мъж живее самостоятелно, къщата му е на брега на Татлъ дере и стихията нанесла огромни поражения.

Водата  беше повече от 1 метър, загубих покъщнина, паркетите в стаите, печка,  уреди, мебели, разказа Димитър. Всичко бе в кал, тиня. Оградата падна. Ако не бяха доброволците, които работиха повече от един месец плътно до нас всеки ден, нямаше да се справим, още щяхме да чистим. Оценявам помощта с климатика, каза още Димитър.


В опустошения си дом преди броени дни се върнаха Нешо  Нанков и жена му Цонка. Той успял да ремонтира сам две от стаите, третата я затворили, ще я оправят напролет.  Сега се греем с конвектори, но прогнозата е за големи студове. Надяваме се климатикът да ни сгрее и помогне стените да изсъхнат по-добре, каза Цонка.

Ваня и Пламен и 10-годишният им син също бяха дошли за климатик. Те не живеят в своята къща, защото е водата и тинята унищожили обзавеждането им. Сега стаите са празни и без под, стените са мокри. Но ще включат климатика, за да може стените да съхнат, сподели Ваня.


Веселин Неделчев бе дошъл да вземе климатикът който се полага на тъщата му. Баба Мария Киминьова оцеляла по чудо в потопа на 2 септември. Водата нахлула в двора и стаите. Била толкова много, че когато  възрастна жена тръгнала към двора, за да спаси,  едва не се удавила – водата стигнала до шията и. Един мъж я издърпал. Точно в този момент високият зид на оградата рухнал на мястото, на което само преди секунда била баба Мария. Веселин ще ремонтира стаите и ще постави климатика.


 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker