Запасното войнство от Карлово откри паметна плоча на Строителни войски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 09 Февруари 2023 07:37

Запасното войнство от родния град на Апостола Васил Левски има дългогодишни традиции за съхраняване и почитане паметта за войсковите формирования, които през годините са били дислоцирани на територията на Карловския военен гарнизон.

След поставените преди няколко години паметни плочи за славната 11-та Танкова бригада – Карлово и за страховитите ракетни поделения в Марино поле – 56-та Ракетна бригада и 129-та Подвижно-ракетно техническа база, от 8 февруари 2023 г. и воините-строители от Карловския гарнизон също вече имат такава паметна плоча.

Нейното поставяне е по повод 102-годишнината на Строителни войски в България и е по инициатива на Клуб – Строител „Александър Стамболийски” от състава на Общинска организация „Васил Левски” на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – Карлово с председател полковник инж. о.з. Ненко Чернооков.

Главните строителни формирования в Карловския гарнизон са Пловдивската трудова задруга – дислоцирана в Карлово веднага след създаването си през 1921 г. и функционирала тук до 1943 г., както и 2-ри строително-механизиран полк – гр.Сопот, съществувал и изградил по-голямата част от строителната инфраструктура в региона от 1969 г. до 2000 г.

С разбирането, любезното съдействие и подкрепа, както на бившия командир на 61-ва Стрямска бригада генерал-майор Деян Дешков, така и на настоящия командир на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов и на цялото командно ръководство на бригадата, в изключително кратки срокове, плочата бе монтирана на входа на военното формирование и тържествено открита с военно-църковен ритуал. Празничната атмосфера бе подплатена с изпълнението на бойни маршове от военния духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада, както и с участието на почетен военен взвод от състава на бригадата.

Гости на тържеството бяха бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, заедно с целия основен ръководен команден състав на бригадата; полковник о.з. Георги Папазов – началник на Строителни войски в периода 1998-2000 г.; бригаден генерал о.з. Янко Янев – Председател на Областен съвет на СОСЗР – Пловдив, той и член на Управителния съвет и на Централния съвет /ЦС/ на СОСЗР; подполковник о.з. Веселин Ангелов – Председател на Областната и Общинската организация на СОСЗР в Стара Загора и член на ЦС на СОСЗР; подполковник о.з. Иван Балтов – почетен Председател на Общинска организация „Васил Левски” – СОСЗР – Карлово; полковник о.з. Георги Георгиев – Председател на Общинска организация „Васил Левски” – СОСЗР – Карлово; полковник инж. о.з. Ненко Чернооков – Заместник-председател на Общинска организация „Васил Левски” – СОСЗР – Карлово и председател на Клуб – Строител „Александър Стамболийски” – СОСЗР – Карлово.

Поетично приветствие към участниците в тържеството поднесе младия и талантлив рецитатор Борис Нанков. Запленени от чудесното му изпълнение всички дълго го аплодираха, а бригаден генерал Маргарит Михайлов съвсем спонтанно му връчи личната си значка на командваната от него бригада.

Паметната плоча бе открита от бригаден генерал Маргарит Михайлов и полковник о.з. Георги Папазов. Тържествения молебен за освещаването на плочата извърши отец Рафаил – свещеник от Карловската духовна околия.

Кратко слово за историята на Строителните войски в България и съграденото от тях през всичките тези вече над сто години произнесе полковник о.з. Георги Папазов, а от името на организаторите приветствие към присъстващите направи полковник о.з. Ненко Чернооков.

На всички участници в тържеството бяха раздадени безплатно от името на организаторите информационна брошура за Карловските строителни войски и флайер с логото на тържеството. Направи се и обща снимка за спомен на присъстващите, която им би раздадена също безплатно в края на организирания след мероприятието коктейл.

Много спомени, чувства и емоции преживяха събралите се над стотина войни-строители. Но стореното от тях е видно и остава и след тях - за това, те напълно заслужават нашето огромно уважение и почит.

Автор: о.з. м.р Стефан Груев, секретар на Общинската организация на СОЗР- Карлово

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker