Кукерите от Войнягово ще танцуват и мятат хлопки в Индия
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 13 Февруари 2023 09:52

Кукерска група от Войнягово ще танцува в българското посолство в Делхи.  Там мъжете със високи и пищно украсени маски и звънки хлопки ще представят зрелищният български обичай във войняговски вариант гонене на зли духове и приветстване на новия живот, доброто, светлото, новото начало, с надеждата за мирно небе и разбирателство между народите.

Кукерите ще закичат всички присъстващи с мартеници с пожелания за здраве и късмет. Ритуалът е част от пролетния фолклорен календар. По този начин войняговци ще запознаят с българския празник Баба Марта и гостите на посолството .

Поканата към кукерите на Войнягово да гостуват в Делхи е отправена от посланика ни в Индия Нейно превъзходителство Елеонора Димитрова. Посещението там е осигурено с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Кукерите на Войнягово са сред най-красивите и зрелищни маскарадни групи в България. Те пазят традицията на облеклата и стъпките на танца от столетия. Маските, наричани в селото кюляфи, са високи, украсени с огледала, цветя и пискюли. Около кръста на мъжете и младежите са опасани хлопки, чийто звън ехти силно при танц.

Групата е позната на журито и публиката на българските и европейските маскарадни игри. През 2017 г. кукерите на Войнягово спечелиха „Златна маска“ - най-голямата награда на фестивала „Сурва“ в Перник. Тази година кукерите се върнаха от там с наградата на Регионалния Исторически музей в града, който също отличава най-добрите маски.

 

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker