Започва борбата за запазване на българското розово масло
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 17 Февруари 2023 17:05

Общините в България, в които се отглеждат и преработват етерично-маслени растения, розопроизводители и розопреработватели обединяват усилията си за защита на българското розово масло от решенията на Европейската комисия за неговата забрана.

Инициативата за запазване на розовото масло и етеричните масла от

други ценни растения по нашите земи стартира днес от Карлово. Тя е повод предложените промени в Регламента на Европейския съюз, отнасящи се до производството на продукти от етеричномаслени растения като част от документите за Зелената сделка. Тези промени предвиждат етеричните масла да се третират не като селскостопански продукти, а да се считат за химикали.

 

Според проучвания на Европейската комисия в етеричните масла се съдържат елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло, поясни Андрей Новаков. Той подчерта, че българските представители в ЕП, българският еврокомисар Мария Габриел и нейните колеги от Франция и Италия ще направят всичко възможно предлаганите промени в регламента да не бъдат приети. Новаков призова всички политически партии и организациите, свързани с розопроизводството да се обединят около общо становище, което да бъде внесено в Европейския парламент.

За да се запази розопроизводството и производството на етерични масла

са необходими научни доказателства и писмени позиции на производителите и преработвателите на етеричномаслени растения, подчерта Андрей Новаков. Проучвания, направени от браншовите организации показват, че няма вредни съставки в българските етерични масла. Същото се твърди в официално становище на Института по розата, стана ясно по време на срещата.

Кметът на Карлово д-р Кабаиванов пое ангажимент, паралелно с позицията на браншовите организации, да изпрати в ЕП единно становище и от кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча – райони, в които се отглеждат етеричномаслени култури.

На Кръглата маса в Карлово бяха дискутирани още две теми - „Розопроизводство и розопреработване“ и „Закон за маслодайната роза – предложения за промени“, организирана от Община Карлово, се проведе на 17 февруари 2023 година.

В кръглата маса участваха бившият министърът на земеделието и храните Десислава Танева, евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков, народните представители от 48-то Народно събрание Десислава Трифонова и Младен Шишков, председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров, прокуристът на „Българска роза“ АД Карлово Боряна Кралева, председатели и членове на Професионална асоциация на розопреработвателите в България, Националния съюз на производителите на етеричномаслени и енергийни култури, Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker