Хиляди карловци и гости от страната почитат паметта на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 18 Февруари 2023 19:06

Хиляди хора почетоха днес паметта на Васил Левски в родния му град. Проявите, посветени на най-великия българин, започнаха още сутринта с литургия в църквата „Света Богородица“. В Историческия музей бе открита изложба за живота и делото на съратника на Левски Иван Грозев, а в националния музей „Васил Левски“ през целия

ден прииждаха хора.

Кулминацията на честването бе тази вечер пред паметника на Апостола.

Хиляди карловци, хора от региона и страната изпълниха едноименния площад, в очакване на възпоменателната церемония, която се провежда всяка година вече близо век половина.

В нея участва почетна рота от 61-а Стрямска бригада. Строят бе приет от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.


Церемонията бе открита от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов. В емоционално слово, той припомни последния път на Васил Левски, който в зимата на 1872 г., тръгва от Карлово, до последния му час.


Слово за Васил Левски произнесе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Левски успя да  обедини българите не само приживе,  той успява да прави това и 150 години след смъртта си, той остави диря за уважение и подражание, диря, която не угасва, а става все по-ярка“, отбеляза Иван Демерджиев.

Той припомни още: „Левски обичаше българския народ и той му отдаде силите  и живота си. Българският народ затова обича Левски и затова го носи в сърцето си, в съзнанието си, в историческата си памет вече 150 години. Левски остана във времето, той изпълни дълга си. Остава всеки от нас да направи същото. Във времената, в които живеем, начинът е само един - дела трябват, а не думи“, заяви още вицепремиерът.


В памет на Васил Левски пищна заря озари небето над Карлово.

От 19.00 часа в читалището започна спектакъл на ученици от СУ „Васил Левски“, посветен на Апостола.

Утре проявите за Васил Левски  в Карлово продължават. В 11.00 са пред неговия паметник ще се състои митинг-поклонение, а след това ръководството на общината и гражданите с шествие ще се отправят към родната къща на Апостола.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker