Вино, обещания за богата реколта и любов стоплиха сърцата на хиляди хора на Манастирска поляна край Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 26 Февруари 2023 17:38

Домашно вино от Розовата долина, песни за любов и наричания за богата реколта от местните лозя стоплиха сърцата в събота хиляди хора от Сопот и региона по време на традиционния старопланински събор, който се провежда на Манастирска поляна. Още преди началото на празника Манастирска поляна бе обсадена от приятелски групи, семейства, гости от цялата страна, сред които ВИП персони, свързани със Сопот и Подбалкана.

Кметът на Сопот Деян Дойнов и артистът Николай Урумов

дадоха начало винено-любовната фиеста, посветена на Трифон Зарезан и свети Валентин. Кметът на подбалканската община и актьорът, който е сопотски зет, облякоха народни носии и поведоха празничното шествие. Главата на Николай Урумов бе украсена с венец от лозови пръчки. Така в ролята на Цар на лозята той първи заряза лозе край града. Дойнов също отряза няколко пръчки и пожела богата реколта на местните лозя и хубаво вино. За здраве на стопаните и богата реколта от лозята водосвет отслужи отец Марко Тодоров, архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

 

Сред богатата програма от местни и гостуващи групи и певци, кметът Деян Дойнов обяви наградените в тазгодишните конкурси.

С първо място за най-добър майстор на червено вино бе награден Генади Моллов, а за бяло вино наградата бе за Стефка Клаклова. Да пазите традицията на лозарството и винопроизводството в нашия край, пожела Деян Дойнов.

Той похвали майсторите на еликсирите за труда и умението да превърнат гроздовия сок в омайваща напитка. Със специална награда, съд за вино, бе награден Стефан Клисурчев.

За вай-вълнуваща творба, посветена на виното и любовта бе отличена бе отличена Татяна Йотова от Бургас.

И тази година конкурсът за Вазовски мустак предизвика голям интерес. През последните години дамското жури избираше известни българи, които да удостои с приза. Сред отличените са били журналистът Димитър Цонев, артистът Красимир Ранков, музикантът Етиен Леви.

Отново обаче обръщаме поглед към мъжете с мустаци в Сопот, заяви Дойнов и връчи приза на Стойчо Колев, която е служител в местна фирма. „Да четем повече Иван Вазов и да има повече мъже с мустаци“, призова носителят на титлата. Деян Дойнов връчи на тазгодишният Вазовски мустак парична сума.

За поредна година Дойнов показа отношение към младите хора и бъдещето на Сопот.

От името на общината той награди младо семейство, сключило брак през 2022 г. Парична сума и грамота получиха Анна и Ганчо Райчинови.

В следващите месеци двойката очаква дете, а кметът обяви, че през 2022 г. общината е давала премия от 1000 лева за новородено сопотненче.

През 2023 г. премията става 1200 лева. Пожелавам ви близнаци, за да е двойна премията, пожела кметът на Сопот.

До късният следобед на Манастирска поляна димяха скари, режеха се домашни мезета, а от сцената се носеха песните на Борис Дали и Магда.

Източник: marica.bg

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker