Направиха първа копка на паметника на ген. Никола Иванов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 13 Март 2023 16:34

В Калофер започна изграждането на паметник на героя от Балканската война ген. Никола Иванов. Първата копка бе направена днес от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров и председателя на Инициативния комитет за изграждане на паметника Стоян Бозуков.

Проявата събра десетки калоферци, общински

съветници, представители на 61-ва Стрямска бригада, запасни офицери, много гости.

 

Инициативата за монумент на ген. Никола Иванов е на сдружение „Калоферски стопани“, тя бе поета от община Карлово подкрепена от Министерството на отбраната и се посвещава на 110 години от Балканската война. Скулптурната фигура на ген. Никола Иванов е дело на художника Георги Балабанов.

Стойността на паметника е 120 хиляди лева, половината от необходимите средства са осигурени от Министерството на отбраната, 20 хиляди лева предоставя община Карлово, останалите средства се набират от организаторите.

Изборът на датата и часа на първата копка на този паметник не е случаен – на 13 март в 11.30 часа през 1912 г. окончателно е превзета Одринската крепост – изключително фортификационно съоръжение, изградено от Германия, за което тогавашните военни специалисти били категорични, че може да падне само след тригодишна обсада от желязната германска ария, припомни в словото си за ген. Никола Иванов и Балканската война председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов поздрави калоферци за тази инициатива и припомни, че Калофер е дал на България както плеада прославени генерали, така и гениалният поет революционер Христо Ботев. Той допълни още, че със своя дух, стремеж към образование, предприемчивост и родолюбие през епохата на Възраждането градът показва забележителен на напредък във всички сфери на духовния и стопанския живот.

Мястото, на което ще бъде издигнат паметникът,  бе осветено от калоферските свещеници. Паметникът ще се бъде монтиран в зелената градинка от западната страна на моста на Тунджа, симетрично на паметника-чешма, посветен на загиналите във опълчението и войните за свободата на България.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker