Еврокомисар идва във ВМЗ, ще ни натиска за Украйна /обновена/
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 14 Март 2023 19:29

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в сряда в България за среща с отбранителната индустрия, съобщиха от Европейската комисия за БНТ. Целта на посещението е да насърчи оръжейния бранш да увеличи бързо производствения си капацитет, за да има боеприпаси за Украйна.

Миналата седмица на неформалната среща на военните министри в

 

Стокхолм беше обсъждан план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 милиарда евро. Бретон и дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел обявиха, че ЕС ще отговори готви координирано на нуждите на украинската армия, която страда от липса на муниции.


Планът включва незабавно предоставяне на боеприпаси от наличните национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

Очаква се Бретон да посети 11 страни членки с отбранителна индустрия, за да ги прикани да увеличат бързо производството си. В петък той ще бъде в Чехия.

 

Утре, 15 март, около 17.00 часа Тиери Бретон ще даде брифинг пред портала на ВМЗ-Сопот.

 

Европейският съюз ще положи усилия да увеличи производството на боеприпаси, предназначени за Украйна, от "петнайсет индустриалци в единайсет страни" членки на общността. Това каза днес еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Франс прес и mediapool.bg.

Бретон посочи, че тази седмица ще посети България и Словакия, за да положи усилия местната оръжейна промишленост "да увеличи много бързо производството", и да прикани индустриалците да увеличат производствения си капацитет.

"Трябва много да се бърза - войната в Украйна, трагична и водена по желание на Владимир Путин, се е превърнала сега в окопна война, война на прекия сблъсък, и нещата очевидно зависят от това кой ще изпрати повече боеприпаси, едната страна или другата", заяви Бретон в предаване на радио Ер Ем Се. Той подчерта, че що се отнася до доставките на боеприпаси, Украйна "е зависима" от Европа.


Украинската армия постоянно бие тревога заради недостига на 155-милиметрови снаряди за оръдията, използвани от нея срещу руските войски.

Тази "тема засяга целия западен свят", отбеляза той, като припомни срещата на министрите на отбраната от ЕС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица в Стокхолм, където бе приет план на стойност 2 милиарда евро за спешни доставки на налични материали за Украйна и за общи поръчки на боеприпаси.

Колкото до 155-милиметровите снаряди, такива се произвеждат в Европа повече, отколкото в САЩ, изтъкна Бретон. "Този вид боеприпаси са предназначени главно за високоинтензивни войни и никой наистина не си бе представял отново да има високоинтензивни войни, особено в Европа", добави еврокомисарят.

 

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker