Община Сопот е готова да продължи ремонта на читалището, гражданите казаха "Да"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 15 Март 2023 10:48

Община Сопот е готова да започне втори етап на ремонта на читалище "Иван Вазов" в Сопот. Преди да стартират дейностите обаче кметът Деян Дойнов и екипът му попитаха гражданите как да продължат. Едва след като чу мнението на сопотненци, ръководството на културната институция  и общински съветници, Дойнов ще внесе предложението за обсъждане в Общинския съвет. Ако получи одобрение и от старейшините, ще възложи ремонтът на следващата част от сградата.

Читалище в Сопот е една от най-важните културни институции в региона, а сградата е

един от най-големите и представителни обекти в региона, наситена с богата културна дейност.

 

След завършването на ремонта на първата част от покрива, предстои местната власт да вземе решение дали да продължи дейностите по спасяването на читалището. Затова кметът на Сопот Деян Дойнов и екипът му отново потърсиха мнението на гражданите за по-нататъшните дейности. Поканата за обсъждането събра работещите в читалището и няколко общински съветници и граждани.

Общината е готова да задели 280 000 лева от местния бюджет и да възложи ремонта. Сумата включва сметката с ДДС. Въпросът е обаче коя част от огромната сграда трябва по-скоро да се обнови – зоната с библиотеката или фронталната част, която е с изглед към площада, обясни кметът Деян Дойнов.

Проблемът с читалището на Сопот е от 2009 година, тогава покривът на сградата вече е бил компрометиран от времето и дъждовете, а местната власт е успяла да осигури 500 000 лева от държавата, предоставени чрез постановление на Министерския съвет. Няколко седмици след ремонта обаче при първия проливен дъжд помещенията в читалището се наводнили, припомнят често в Сопот читалищни дейци от онова време. Драмата продължава години наред докато сцената се скапва от дъждовете, а библиотеката и останалите помещения подгизват и мухлясват.

В продължение на шест години екипът на Дойнов правеше опити да започне ремонт на читалището, но заради местни политически интриги той не можеше да стартира. Едва през август миналата година след допитване до гражданите започна ремонт на високата част, в която се намират сцената и зрителната зала. Този ремонт приключва до края на тази седмица.

Въпреки че проблемът с читалището в Сопот е с близо 15-годишна давност досега нито една политическа партия не е помогнала за решаване на проблема, посочи зам.-кметът Николай Новаков. Той допълни, че представителите на местните и национални партийни структури само идват да снимат пред паметника на Иван Вазов. Независимо от това общината е готова и ще кандидатства с проект за енергийна ефективност на сградата по Плана за възстановяване и устойчивост, който може да предоставя на читалищата около 1 милион лева, заяви Новаков.

Общината е готова веднага да продължи ремонта на покрива, стана ясно по време на събранието. Предстои кметът да внесе докладна записка в Общинския съвет, местният парламент да вземе решение и да започне ремонтът на зоната, в която са библиотеката и гримьорните.

По време на обсъждането секретарят на читалището Диана Кушева показа залите на библиотеката – стените са подгизнали от мухъл, а книгите се спасяват от дъжда с кофи и легени, подложени под тавана.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker