Кметът на Калофер и посланикът на Русия откриха в Калофер скулптурен портрет на Христо Ботев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 16 Март 2023 14:02

Скулптурен портрет на Христо Ботев бе открит в родния му град Калофер в сряда, 15 март. Събитието събра десетки хора от града и региона. Специално за случая пристигна посланикът на Руската федерация у нас Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова. Тържеството бе открито от кмета на Калофер Румен Стоянов.

Статуята на Христо Ботев - бюст, е изработена

 

през 1964 г. в Санкт Петербург от руския скулптор акад. Григорий Ястребенцки. Авторът  е бил запленен от живота и творчестово на българския поет и революционер и направил негов портрет. Преди една година, малко преди да почине, Ястребенецки завещава този портрет на Калофер. Волята си за това дарение той изразява в интервю пред руската преса.

Миналия ден трима калоферски свещеници осветиха фигурата.


Нейно превъзходителство Елеонора Миторфанова посочи, че майсторът акад. Ястребенецки, е имал особено отношение към България и мечтата му е била паметникът да бъде тук.
Произведения на скулптура Григорий Ястребенецки се намират в над 40 руски културни институции и в частни колекции в Германия, Великобритания, Финландия, Швеция, САЩ.

В транспортирането на бюста на Христо Ботев от Русия до България участваха проф. Илия Пеев от Варна, скулпторът Владимир Бродарски, внукът на акад. Григорий Ястребенецки – Даниил Ястребенецки и дипломати.

Засега скулптурният портрет на Христо Ботев е поставен във фоайето на кметството, но в бъдеще

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker