Заради общински съветници Сопот може да изгуби санирането
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 23 Май 2023 20:29

Община Сопот може да загуби проектите за саниране на жилищните блокове в града заради забавяне на важно решение на Общинския съвет. Така собствениците на 32 жилищни блока с напълно готови документи и 600 000 лева от бюджета на общината, предоставени за подпомагане на сдруженията на собствениците, както и огромният труд на общинската администрация ще пропаднат неосъществени.

Това стана ясно по време на драматично заседание на постоянните комисии към Сопотския парламент. На него

трябваше да бъде обсъдена наредба за саниране на жилищните блокове, която Общинският съвет да приеме. Наредбата е неразделна част от цялата документация на проектите за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост и носи допълни точки към проектите за саниране. Така въпреки изрядната документация гражданските сдружения в община Сопот може да се окажат на по-ниски позиции в класирането и да не бъдат одобрени, съобщава marica.bg.

 

Докладната за наредбата бе внесена за разглеждане от председателя на Общинския съвет Нели Пенева със закъснение от 15 дни, като на последната сесия, проведена на 16 май тя лично не я допуснала в дневния ред, припомниха общински съветници. Срокът за подаване на документите по Плана за възстановяване и устойчивост изтича в края на месец май, а председателката на местния парламент продължи да бави насрочването на сесия за приемане на наредбата, възмутиха се те.

В крайна сметка съветниците приеха документа, но това стана след поредния скандал, при който Нели Пенева отново се опита да отклони приемането на наредбата , а кметът Деян Дойнов видя в действията и изказванията и саботаж. В желанието си да злепостави общинската администрация, действията на Пенева ще лишат 3000 сопотненци от възможността да живеят в санирани апартаменти, припомни кметът.

В знак на протест срещу действията на председателя на Общинския съвет последваха оставки на общински съветници. Анелия Бочева заяви, че подава оставка като заместник-председател на Общинския съвет и като председател на постоянната комисия по устройство на територията. Тя конкретно посочи, че причината Общинският съвет да забави приемането на наредбата за санирането е отказът на Пенева да я предложи за разглеждане и приемане от сесията в срок, въпреки че е била входирана навреме от администрацията. Това е саботаж, четири години работим по този начин, с противопоставяне от страна на председателя на Общинския съвет, тя води безсмислена война, заяви още Бочева.

Фратьо Куртев също упрекна председателката на Общинския съвет за забавеното приемане на наредбата, за постоянното противопоставяне на всяко предложение и дейност на администрацията и заяви, че също подава оставка като председател на постоянната комисия по стопански дейности.

Катя Адърска подкрепи колегите си и припомни, че в предишни години е работила в общинската администрация, така както и Нели Пенева. И тогава се е налагало да се провеждат извънредни заседания на Общинския съвет, за да се вземат в срок решения за крупни проекти в Община Сопот. Санирането е изключително важно за гражданите, а може да го загубим от това, че председателят на Общинският съвет действа срещу него, допълни тя.

Докладната за наредбата е входирана преди 45 дни и през това време не се внася за разглеждане в Общинския съвет, но пък се обсъждат други, които нито са важни, нито имат срок за приемане, коментира заместник-кметът Николай Новаков. Може да загубим санирането заради председателката Нели Пенева и общинския съветник Станислав Стоенчев - нека гражданите да знаят, че те спъват работата на Общинския съвет, заяви още Новаков. Дори и наредбата да бъде приета на извънредно заседание на 27 май и администрацията да работи в почивните дни, рискът от пропускане на срока за част от сдруженията съществува, тъй като проектите се качват бавно в интернет платформата, необходимо е време, за да бъде свършена работата, а то изтича, обясни Новаков.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker