Традиционен събор на каракачаните в Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 28 Май 2023 16:47

Традиционен събор на каракачанските се проведе днес в Сопот. Проявата е израз на съхранените обичаи, предавани от поколение на поколение, както и на толерантността между етносите в Подбалкана.

Съборът се провежда винаги последната неделя на месец май и започва с водосвет

за здраве и благополучие. Тази година той бе отслужен от архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров и местни свещеници.

 

Част от участниците в събора дойдоха с автентични каракачански носии, които се пазят и предават от баби и дядовци на внуци. Те извиха традиционните за етноса хора и показаха, че освен характерните предприемчивост и трудолюбие притежават усет към красивото и танците.

Да поздравят каракачаните дойдоха кметовете на Сопот и Карлово, както и делегация от побратимената с Карлово гръцка община Катерини.

От самото начало на първия събор досега вашата традиционна проява, която се провежда в нашия град Сопот е символ на толерантността и приятелството между различните етноси в нашето общество, заяви в приветствието си към каракачаните от Сопот и региона кметът Деян Дойнов.

Вие винаги сте били пример за нас с вашето трудолюбие, упоритост, честност и находчивост.

Въпреки трудностите през годините, вие сте съхранили идентичността и традиции си, а те са част от богатството на културни традиции и обичаи, допълни Дойнов.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker