Цената на млякото се срина, фермери се събират на протест в Долна Махала
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 30 Май 2023 16:50

Фермери от цялата страна се събират утре сутринта в Долна Махала, те ще протестират срещу непрекъснато намаляване на изкупната цена на млякото. Ще дойдат десетки фермери от Хасковска, Старозагорска, Плевенска област. Всяка седмица мандрите плащат с 5 стотинки по-малко на литър, към момента те дават около 50 стотинки на фермерите за литър мляко.

От няколко дни четири ферми в Долна Махала, Горна Махала, Бегово и Мътеница подаряват прясното мляко, защото не искат да го дават на безценица на мандрите. Досега близо 6000 литра са стигнали до хората,

главно пенсионери, майки с деца и нуждаещи се. Ще продължим да подаряваме, заяви пред „Марица“ Петър Карадамянов от Долна Махала, който заедно с колегите от сдружението „Ривър милк“ дадоха начало на кампанията.

 

Решихме да подаряваме млякото, когато миналата седмица чрез шофьора на млековоза една голяма мандра ни заяви, че сваля цената на 50 стотинки, каза още Карадамянов.

Според фермерите причината мандрите да свалят толкова ниско цената на млякото е внос от Украйна през Полша. Имаме информация, че става въпрос за кондензирано мляко, суроватка, обезмаслено мляко. По документи този внос е малък, но на практика не е така, ударът върху българските фермери е голям, посочи той.

Не е така в Румъния, Гърция и Сърбия, там държавите защитават своите фермери. В Румъния има задължителен етикет за румънските продукти и ако това не се спазва държавата налага глоби, допълни Карадамянов.

Проблемът е много сериозен, добави той, мандрите отказват да купуват мляко заради това, че имат достатъчно и не успяват да го преработват, но истината е, че те работят с вносна суровина.

Върви се към унищожаване на животновъдството, а след това и на малките мандри. Ситуацията е много тежка, защото от доста време в държавата няма институция, пред която да се поставят тези проблеми, добави Петър Карадамянов.

Очаква се утре в Долна Махала да се съберат фермери от Хасково, Стара Загора, Плевен. Събитието е подкрепено от националния съюз на говедовъдите и асоциацията в Кюстендил. /marica.bg/

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker