Административният съд в Пловдив потвърди избора на Емил Кабаиванов за кмет на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 29 Ноември 2023 08:22

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на Веска Ненчева срещу резултатите от местните избори в община Карлово. На балотажа кандидатката на БСП загуби от Емил Кабаиванов от СДС със 167 гласа разлика.

След като подаде жалбата

си бившата депутатка каза, че през седмицата след вота с колегите ѝ прегледали всички протоколи и записи от изборния процес. „Сблъскахме се с многобройни груби нарушения и откровено погазване на закона“, твърдеше тя.

Според магистратите обаче жалбата е неоснователна. Те не са констатирали съществени процесуални нарушения на изборния процес, а материалният закон бил правилно приложен. В 11 от протоколите имало грешки, те обаче не се отнасят до въведените възражения за действителни и недействителни бюлетини съобразно релевираните доводи в жалбата за допуснати нарушения.

„Противно на оплакванията на жалбоподателката, решението на ОИК – Карлово за определяне на изборните резултати е валиден административен акт, постановен в законоустановената форма. Не се констатират нарушения на процесуалните правила, като актът е постановен в съответствие със закона и целта, която преследва законът при издаване на актове от категорията на процесния такъв“, отсъждат административните магистрати.

Веска Ненчева трябва да плати на Емил Кабаиванов 1000 лв. разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker