Красивата ездачка Наташа Ангелова с номинация за "Фермер на Тракия"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 25 Февруари 2024 13:15

Красивата ездачка Наталия Ангелова бе номинирана за "Фермер на Тракия" в конкурса, който всяка година организира вестник "Марица". Тя получи грамота и награди по време на официална церемония в хотел "Hilton Double Tree" в Пловдив. Наталия получи наградите от областния управител Илия Зюмбилев.

Ето коя е Наталия Ангелова:

 

Наташа Ангелова е младата ездачка, която печели конни състезания, препуска с

четници във възстановки за Освобождението, снима се във филм и обучава деца и възрастни да яздят кон. Тя е смелото момиче, което яхнало кон, извежда стада овце и крави в Балкана над Карлово и Калофер и лети като стрела с коня си на ръба на огромни пропасти, за да спаси заблудено животно. Така я познават хората в Подбалкана, но малцина знаят за огромния труд, който полага във фермата си за отглеждане и развъждане на коне и за още половин дузина дейности свързани с това.

 

В семейната ферма се отглеждат и развъждат коне и се добива кобилешко мляко, посрещат се туристи, на конна езда се обучават деца и възрастни, произвежда се конски тор. Фермата има собствени ливади за сено и люцерна, а всеки кон си има задължения, които трябва да изпълнява – за учебни цели по езда, за оран, за събиране на сено, за превозване на товари. Имат собствен инвентар и в момента почти цялата работа по заготовката на сеното и работата във фермата извършват с коне. Още със създаването на фермата си правят и станок за подковаване, който веднага привлича вниманието на коневъдите.

Наташа е на 34 години, тя е от Киргизстан. Пристига в България с родителите и сестра си преди 17 години. Установяват се в карловското село Соколица и веднага се захващат с отглеждането и развъждането на коне. По това време само за шест месеца Наташа научава перфектно български език, а след това завършва икономика на туризма с мисълта да се посвети на конете.

Дойдохме от Централна Азия, където развъждането и отглеждането на коне е много разпространено, както и производството на кобилешкото мляко - кумис. Идвайки в България ние решихме да пренесем тази традиция в България, по-точно да я възвърнем в България, тъй като тези земи са завоювани от прабългарите на коне, нашите предци са пили кобилешкото мляко в ежедневието си, споделя Наташа. Още първата година в Соколица семейството създава хергеле с около 30 кобили за разплод.

 

Една от основните дейности на фермата е туристическата. Наташа е квалифициран инструктор по конна езда и в Соколица осъществява една своя мечта – да обучава деца и възрастни да яздят и да представя пред туристите кобилешкото мляко. През юни миналата година пуска сайт на фермата, в който кани туристи. Последва два месеца затишие, спомня си тя. Но беше затишие пред буря, разказва Наташа. През август тръгна вълна от обаждания и посещения на фермата. Туристите идват, за да опитат точно този вид езда и да вкусят кобилешко мляко. Те са от България, Израел, Англия, Германия, Австрия и съотношението между българи и чужденци е 50:50.

Освен че предлага услугите си чрез сайта, за туристическата дейност фермата си сътрудничи с голяма част от хотелите и къщите за гости в Карлово, Калофер, Баня. Разпространили са и реклама и се подготвят да рекламират на билбордове. Идеята ни е да показваме нашия начин на живот, обяснява Наташа. Ние сме джигити. Начинът на живот, който водим е номадски, допълва тя.

Основното предназначението на нашата ферма е да покаже, че конете имат собствено място в хранителната верига и са способни да произвеждат продукция. Не са само за удоволствие, работа или атракция, уточнява Наташа.

Затова във фермата отглеждаме няколко броя дойни кобили, за да добиваме кобилешко мляко, разказва Наташа. Искаме да регистрираме обекта като мини мандра или по Наредба 26 за производство на кобилешко мляко и производни продукти. В Киргистан вече произвеждат йогурт от кобилешко мляко и сладолед.

На този етап използваме млякото основно за собствена консумация, тъй като то е специфично и не търпи термична обработка. Употребява се докато е прясно и топло, обяснява фермерката. Но за производствени цели се съхранява дълбоко замразено и като сухо мляко. Стремежът на фермата е то да получи широко разпространение и да може да се продава на пазара. В Европа има ферми, които произвеждат кобилешко мляко. Основно се използва в производство на козметика и на бебешки храни, кърмачета, които са алергични към краве мляко. В Азия е изключително разпространено като напитка.

Фермата в Соколица продава прегорял насипен конски тор. Той е пакетиран и се предлага в интернет. Изпращат го до клиенти в пакети по 5 и 10 литра. Пакет от 5 литра струват 2.50 лв., 10 литра струват – 4.90 лв.

Още една дейност, която фермата иска да наложи на пазара е производство на конна амуниция за туристическа езда. Бащата на Наташа е сарач, той е производител на конна амуниция. Има собствен начин и стил на изработване на седла, също и на юзди, подопашник, нагръдници. Намерението на фермата е в последствието, когато има начин да кандидатства за евро субсидии, да направи собствен бранд конна амуниция.

.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker