Карловски младежи ще създават устойчива мода от отпадъци
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 26 Февруари 2024 10:04

Сдружение „Млади, активни, креативни“, в партньорство с Военния клуб в Карлово, проведе обучение на 20 ментори за зелено и устойчиво мислене и връзката му със създаване на изкуство и мода. Обучението е част от проект „Рециклирам, за да създавам“, финансиран от Солидарния фонд на Българския фонд за жените.

Целта на проекта е да насърчи екологично поведение и зеленото устойчиво мислене сред младите хора от Община Карлово, чрез използване на екосъобразни методи и техники за рециклиране и създаване на мода и изкуство от отпадъчни материали.

Менторите, преминали обучението ще имат уникалната възможност да се включат в арт ателиета за изработка на дрехи, бижута и предмети от дизайн сектора от отпадъчни материали. Ще имат възможността да се срещнат с модни, графични и интериорни дизайнери. Обучител на тези ателиета ще бъде карловката модна дизайнерка Лиа Каменова, носител на „Златната игла за най-млад моден дизайнер“, позната под името REFLET, прегърнала каузата за опазване на природата от пластмаса, желязо, найлон и стъкло.

Тя създава висша мода с мисъл за планетата Земя – не да купуваме постоянно, а да използваме повторно и повторно това, което вече имаме, да превръщаме старото в нещо ново. Тя ще предаде познанията си в сферата на създаване на устойчива мода на младите хора в предстоящите арт ателиета и ще им помогне да създадат уникален продукт от стари вещи, дрехи и отпадъци.

Всички изработени от младежите дрехи, бижута и предмети ще бъдат показани на изложба, отворена за широката общественост, за да може повече хора да се докоснат до екологичната идея за създаване на мода и изкуство с мисъл за природата и да се замислят колко е важно всеки един от нас да бъде част от решаването на глобалните екологични проблеми.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker