На раздумка в музея деца и ученици изучават живота на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 28 Февруари 2024 09:18

Един по-различен открит урок, посветен на Васил Левски събра в едноименния музей в Карлово ученици и деца. В него по-големите обучаваха по-малките, а след това децата изпитваха учениците какво знаят за Апостола. „На раздумка в музея“, както бе насловът на занятието, част от образователната програма на музея,  предизвика въодушевление и радост у участниците.

„На раздумка в музея“ се събраха учениците от 7.б клас на СУ „Васил Левски“-Карлово и децата от четвърта група „Звездица“ при ДГ „Първи юни“ – Карлово. В ролята на

учители влязоха седмокласниците и представиха живота и делото на Апостола под формата на няколко игри. Те посрещнаха децата от градината с песента „Хубава си, моя горо“. Пред родната къща на Васил Левски им разказаха как той е получил своето прозвище и отправиха към тях първото предизвикателство – да прескочат нарисуван от Рая Йоличева ров и да покажат, че са едни истински малки лъвчета. Всички получиха медали за проявената ловкост.

 

Занятието продължи в залата, където бъдещите първокласници се настаниха удобно край малките кръгли масички - паралиите. До тях застанаха ученици, които да им помагат и обучават. Водещите Иван Нанкин и Мария Мартинова „поведоха“ своите гости из живота на Апостола. Провокираха децата от градината с въпроси и дадоха възможност да покажат какво знаят за Васил Левски – Александър Иванов рецитира стихотворението „Потомците на Левски“ на Цветан Ангелов. Последва ново предизвикателство за малките лъвчета – редене на тематични пъзели. Задача, с която се справиха лесно с помощта на своите ментори от училище, а техните „учители“ им разказаха за най-важните моменти от живота и делото на Васил Левски, именно посредством наредените от децата пъзели. Малчуганите от своя страна „изпитаха“ каките и батковците, като теглиха въпроси, на които седмокласниците трябваше да отговарят.

Подаръкът от учениците за децата бяха картинки на родната къща, които започнаха да оцветяват заедно в музея, под съпровода на Рая Юмерова, която запя народна песен. Борис Нанков изсвири две мелодии на гайда. Децата от група „Звездица“ поздравиха своите „учители“ и гостите с две песни – „Кажи ми, горо“ и „България“.

Този различен урок бе наблюдаван от директорите на детската градина, училището и музея – Ваня Христова, Мариана Манчева и Дора Чаушева, които поздравиха децата и учениците за емоционалното преживяване, за показаните знания за Апостола и отправиха към тях пожелания да продължат да учат все повече неща за Васил Левски. Поздравления за свършената работа получи и екипът, който реализира открития урок в тази по-различна форма. Зад седмокланиците застанаха и ги подготвиха за това предизвикателство – кланият ръководител на 7.б клас Станка Камбурова, и Пламена Москова, екскурзовод и отговорник по образователните програми в музея. Благодарности бяха отправени и към учителите на група „Звездица“ – Николинка Маринова и Радка Карабобева, заместник-директора и музикален ръководител Татяна Николова.

В края на занятието бъдещите първокласници не искаха да си тръгват от музея. Разделиха се със своите „учители“ с дълги прегръдки и усмивки.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker