93 милиона лева: Мегастратегия превръща община Карлово в център на икономическо и културно развитие
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 11 Март 2024 19:46

Предстоящото изграждане на снегозащитни съоръжения в прохода Троя-Кърнаре с цел отварянето му през зимата, изграждането на Индустриална зона Карлово, развитието на Баня на курорт са само част от темите, залегнали в двете концепции за интегрирано развитие на община Карлово в партньорство с общините Троян, Брезово и Хисаря. Общественото обсъждане на бъдещото развитие на региона, чиято движеща сила е община Карлово, събра десетки граждани, представители на неправителствени организации, кметове на насели места, директори на училища. Тя бе представена в резюме от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, след което директорът на Областно пътно управление – Пловдив Петър Попов, експерти от АПИ и НК „Индустриални зони“ допълниха детайлите.

Интегрираните териториални инвестиции, които са стойност 93 милиона лева, ще превърнат община Карлово в икономически и туристически център в Южен Централен район в партньорство с Хисарска и Брезовска община. Партньори на Карлово по най-мащабните проекти са Агенция „Пътна инфраструктура“ и НК „Индустриални зони“. Стратегическото планиране и сътрудничеството между общините, е сред основните теми, по които ще работи местната власт в този мандат, подчерта Кабаиванов.

Няколко са основните стълба на концепцията. Един от тях е изграждането на снегозащнитни съоръжения във високата част на прохода Троян-Кърнаре, което ще направи връзката между Северна и Южна България целогодишна. Проектът ще се осъществява с община Троян, в чиято територия е северната част на прохода.

Намерението предизвика както одобрението на участниците в общественото обсъждане, така и породи предложения относно връзката от двете страни на Балкана. Според Васил Василев, бивш служител в КАТ – Карлово, нищо не може да реши въпроса цялостно, освен изграждането на тунел във високата част на Стара планина. Преспите от юг достигат до 12 метра, метеорологичната обстановка, особено през зимата се мени за пет минути и само тунел е начинът Южна и Северна България да останат свързани през тази част на Балкана и през зимата, коментира Василев.


Изграждането на снегозащитни съоръжения е консултирано с експерти от Торино, Италия, обясни директорът на Областното пътно управление - Пловдив Петър Попов. Той допълни, че тези съоръжения са всъщност полутунел.

В Баня предстои реконструкция на големия парк „Калето“ с площ над 220 декара. Проектът ще бъде обсъден с гражданите, заяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. В момента се изграждат нови туристически обекти, чиято леглова база ще е с 400 легла. Необходима е и нова инфраструктура за минералната вода, което ще наложи сондиране на нови водоизточници, каптиране и изграждане на резервоари, които да съхраняват водата за 24 часа.

Мартин Стоянов, председател на Сдружение „Заедно за град Баня“ предложи в програмата за енергийна ефективност да бъде включен ремонт на физкултурния сезон на училището и евентуално изграждане фотоволтаични съоръжения на покрива му, както и ремонт на читалището.

Кметът на Ведраре Койчо Мутафчийски настоя на кръстовището Марино поле- Ведраре да бъде изградено кръгово съоръжение, за да бъде улеснено движеното в тази зона. Трафикът е голям, злополуките на това място са много чести, а с изграждането на Индустриалната зона те ще се увеличават, посочи той.

Стратегията е в идейна фаза, тя ще продължи да се развива поетапно с разработването на конкретните проекти и тяхното одобряване, обясни заместник-кметът Данка Люртова. При подготовката на конкретните проекти всички предложения в злата ще бъдат включени, останалото е въпрос на одобрение от съответните органи, посочи тя, като преди това коментира мястото за всяко предложение в съответствие с нормативната база.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker