Петко Шойлеков, журналистът, който създаде Дните на възрожденската и патриотична песен в Клисура
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 20 Март 2024 09:23

Народно читалище "20 април" в Клисура, кметството на града и Община Карлово започнаха подготовка за провеждането на Дните на възрожденската и патриотична песен "Топчето пукна,които тази година ще се проведат на 26 и 27 април. Това е 21-тово издание на фестивала, който  е една от проявите в чест на 148 години от избухването на Априлското въстание.


Как се създаде този фестивал разказва журналистът Петко Шойлеков, потомък  на един от най-старите клисурски родове, който продължава да събира и популяризира историята на възрожденското градче. Ето неговия разказ:

Краят на 70-те и  началото на 80-те на отминалия 20-ти век в Клисура. Дълго време ме вълнуваше мисълта какво да предложа на клисурци, за да се освежи, да се надгради традиционното, утвърденото от десетилетия ежегодно честване на героизма от Априлската епопея. Провокираха ме и някои подхвърляния на местни хора за ежегодната  частична, едва ли не по думите им, повтаряемост на част от дневния ред на празника. Но как? Хем да се запази утвърденото, очакваното от публиката през годините честване, хем да има и някои нови елементи. Телевизионният ми опит и не по-малко родолюбивото ми чувство към Клисура, постепенно ме насочиха в една незаета за този жанр ниша в страната.
За замислените ми новости около тържествата за Априлската епопея мигът настъпи-реших да предложа в ежегодното честване на героизма от Априлската епопея да се вплетат елементи на художествената самодейност, така характерна за онези години в страната със своята, буквално казано, професионалност. Направих цялостна детайлна разработка на идеята и концепцията ми за :
1. Организиране и ежегодно провеждане на Дни на възрожденската и патриотичната песен с участието на хорови колективи от града и  окръга, а с времето и от цялата страна.
2. Организиране на ежегоден Окръжен фотоконкурс и художествена изложба “Потомци на априлци”, посветен на историята и настоящето на Клисура.  
В писмената ми обосновка бях убедителен-защо точно тези прояви предлагам, защо точно в Клисура за първи път в страната, та претенция може да предявят и Копривщица, Панагюрище, Перущица, Батак….. и още редица национални светини. Съзнавах,  че това са прояви за сериозно изпитание на възможностите на кметството и интелигенцията, дори на цяла Клисура. За да не усложнявам организацията реших проявите да не се наричат фестивални, да нямат силно изразени  състезателност и  материални награди, а най-вече морално стимулиращи плакети, грамоти и аплодисментите на стотиците клисурци и гости от страната. Тези две прояви трябваше да се впишат в ежегодните тържества в Клисура за Априлското въстание от 1876 –та година. Давах си сметка, че тази моя авторска идея, организационната и творческата й разработка, най-напред трябва да бъде ясна,  убедителна, заразяваща и  да стане близка на кметството в Клисура и читалището.
Предложението ми-идеята и цялостната авторска разработка на концепцията, след задълбочено обсъждане,  бяха  посрещнати с пълно одобрение и подкрепа най-напред от тогавашния кмет Б. Спиров, от  ръководството на читалището, а след това и от други местни обществени фактори и благословията от ОСИК- Пловдив.
Анализирайки с местната власт на града не само плюсовете, но и сложността на организацията на проявата и липсата на подобен опит в региона, кметството съвсем обосновано в началото стартира само с фотоконкурса “Потомци на априлци” и актуална изложба на автори в залата на Читалището. За тази проява особена заслуга имаше големият български фотограф-художник, експерт в ОСИК-Пловдив Гаро Паносян / Бог да го прости/. Той, с невероятна, но с присъщата си  енергичност и всеотдайност, лично снимаше дни наред в Клисура, а след това участваше в координацията на външни автори за конкурса, в журирането на постъпилите снимки, лично  подреждаше изложбата/една нелека задача/, наградите, та чак до чашата бяло вино накрая. За кратко време стана много популярен сред клисурци.                            
Какво стана с хоровата изява? Дълго време желанието ми да се огласи с възрожденски и патриотични песни площада на града, дори бях предвидил изяви и в реставрирания двор на църквата–светиня от Априлското въстание “Свети Никола.Настъпиха промените през 1989-та в страната- след това годините бяха по-скоро сериозно изпитание и предизвикателство за хората, отколкото да се мисли за духовно извисяване. Вероятно и на кметството хич не му е било лесно, погледнато от различни ракурси, за да стартира провеждането  и на нелеките “Дни на възрожденската и патриотичната песен”, та ги бе “замразило” за по-добри времена.
2001 година-кметът Борис Спиров със своя екип и съдействието на читалището намери сили, средства и кураж, и стартира Дните……. по време на честването за Априлското въстание. Ежегодно, та до днес!
„За всеобща радост тази тематична музикална проява на възрожденската и патриотичната песен „ТОПЧЕТО ПУКНА”, която се провежда ежегодно,  привлича участието на десетки хорове от страната, въздейства емоционално и възпитателно на всички поколения българи-споделя секретарят на читалището Л. Кантимирова. Гласовете на млади и стари изпълнители се сливат в едно общо, вълнуващо звучене, с което всички заедно се прекланяме пред паметта на славните априлски герои от 1876-та.  За успеха на участниците на клисурската сцена досега значим принос имат всички кметове, общински дейци, читалищни и училищни специалисти, художествени ръководители и спонсори. През годините в „Топчето пукна” участваха над 850 състава с над 20 000 изпълнители. Най-редовни участници са читалищата от района на община Карлово, Пловдив, град Стражица, Павел баня,  Овча могила, Шумен, Костандово, Златица, Тетевен, училищни състави от Стара Загора, с.Труд, гр.Баня, гр. Клисура и др. В последните години Дните на възрожденската и патриотична песен се утвърдиха като най-големия форум в героична Клисура за разпалване на родолюбиви чувства, за издигане на националното самочувствие и самосъзнание, за популяризиране на българската песен с патриотична насоченост. Станаха  национален музикален празник и достойна българска традиция! И успешно се вписват във визитката на съвременна Клисура.За нас е чест и гордост,че Министерството на културата ежегодно ги финансира и включва в Националния културен календар с което показва своята съпричастност към героизма и подвига на героите от Април 1876-та”.
Април 2016г. За поредна година стартират ДНИТЕ……… За големия ми принос от идеята до цялостната авторска разработка за създаването за първи път в България на ежегодни Дни на възрожденската и патриотичната песен, и тяхното неповторимо родолюбиво въздействие на поколенията в Клисура и страната, кметството и читалището ме удостоиха с Почетния плакет на музикалната проява.
2024 година-170 годишен юбилей на Първото в страната читалище в Клисура! Клисурци и  художествени колективи от страната очакват да се състои отново обичания ежегоден музикален празник през месец април-Дните на възрожденската и патриотичната песен „ТОПЧЕТО ПУКНА”-като встъпление на честването на 148-та годишнина от Априлското въстание през 1876г. в героична Клисура.  
На добър час клисурци и хорови колективи от страната!
Петко ШОЙЛЕКОВ

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker