Античен ритуал в Хисаря: Трите нимфи, пазителки на минералните извори, ще доведат пролетта
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Март 2024 17:13

Трите нимфи, пазителките на минералните извори в Хисаря ще доведат пролетта. Тяхното появяване в нимфеума в Римските терми е част от античен ритуал. Събитието е от 17.30 часа и е организирано от Археологическия музей в Хисаря.

Наближава пролетното равноденствие, времето за събуждане на животворните земни сили. И

 

както сме чели в приказките, от своите тайни скривалища ще излязат самодивите, за да пречистят изворите и да възродят природата, разказват организаторите.

 

Древни предшественици на самодивите са красивите и тайнствени същества от митовете - нимфите. По нашите земи е бил широко разпространен култът към трите нимфи.

Ние сме късметлии, че в нашия хубав град Хисаря си имаме истински нимфеум, коментира Мая Апостола от музея. Древното светилище на нимфите се намира в археологическия обект „Римски терми”.

Нимфите в древния град Диоклецианополис се определят към групата на наядите и дриадите, обитаващи сладководните извори, потоци и дървета. Като повелителки на термалните извори, тези нимфи са наричани и Термитиди (Θερμίτιδες) – име, което съответства на минералната вода, която пазят.

Обръщението е запазено върху една мраморна ара, която може да се види в Археологическия музей. Посланието е от името на някой си Андреас, който е потърсил и съответно е получил помощ от нимфите Термитиди, за което той им благодари.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker