Успешна кауза: Откриват стената за катерене в СУ "Христо Проданов" на бележита дата
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 25 Март 2024 17:07

Мащабна обществена инициатива за изграждане на нова стена за скално катерене в Средно училище „Христо Проданов“ в Карлово приключва с успех. Тя бе обявена в края на 2023 г. и е посветена на 40 години от изкачването на връх Еверест от алпиниста Христо Проданов. Съоръжението ще бъде официално открито на 20 април, датата, на която известният карловец изкачва най-високия връх на планетата.

Поставихме си амбициозната цел да отбележим този юбилей по достоен начин, който да отговаря на постижението и саможертвата на нашия патрон и съгражданин Христо Проданов, заяви директорът Лука Мачев. Затова по инициатива на училищното настоятелството стартирахме съвместна благотворителна кампания за набиране на средства, чрез която събрахме 20 хиляди лева. Благодарни сме на всички карловци, които ни подкрепиха.“ сподели Лука Мачев – директор на СУ „Христо Проданов“ – Карлово. Сумата обаче не е достатъчна защото стойността на съоръжението с прилежащата инфраструктура и екипировки е 89 хиляди лева“, съобщи той.

 

Инициативата бе подкрепена от спортния клуб по алпинизъм „Диамант“. Той кандидатства за останалите средства с проект пред Министерството на младежта и спорта. Проектът бе одобрен и училището започна подготовката на богата програма от събития, които да припомнят за постиженията на Христо Проданов.

 

Този уикенд старата стена за скално катерене, монтирана през 1994 г. в чест на 10-годишината от изкачването на връх Еверест, която бе амортизирана и повредена, успешно беше демонтирана.

Новата стена е с приблизителните размери на старана - височина 7 м. и дължина 10 м. и възпитаниците на СУ „Христо Проданов“ отново ще имат възможността да придобият основни умения за скално катерене и да продължат да поддържат спомена за своя патрон.

 

Христо Проданов е сред най-обичаните карловци, оставили диря в живота на България. Той е тринадесетият човек в света, успял да стигне до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още Жестокия път, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам. Той загива при спускането от върха на 21 април 1984 г.

СУ „Христо Проданов“ планира през април да проведе поредица събития, с които да припомни за подвига на Христо Проданов.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker