Как агнето на Николай Бичев от Калофер поскъпна 4 пъти от фермата до магазина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 10 Април 2024 16:45

Агнетата с най-вкусно месо се отглеждат в Калоферския Балкан, те са от породата средностаропланинска овца и се хранени само с натурална храна – царевица и люцерна, без добавки, подобрители и овкусители. Всяка година до кошарите над Калофер идват търговци, които са готови да изкупят всичките агнета. Това разказа пред „Марица“ фермерът Николай Бичев, който повече от 30 години отглежда овце в Балкана, разказва "Марица".

Агнета се изкупуват през цялата година, но офанзивата е седмица-две преди Великден. Има месец дотогава, затова сега все още няма активно търсене. Но началото не е обещаващо за нас, твърди Бичев. Търговците дават 8.00 лв. за килограм живо тегло на агне, това е с лев по-малко от миналата година. И то при положение, че субсидиите бяха орязани наполовина, а цените на фуражите вървят на горе.

Нямам много време да гледам телевизия, но слушам, че в магазините агнешкото е 32.00-35.00 лв. за килограм. А от нас искат да го изкупуват по 8.00 лв. За труда, който полагаме, за разходите, които имаме, на нас, фермерите, и 15.00 лева да дадат, пак са малко пари. Съотношението между живо тегло и чистото месо трябва да е 1:2. При изкупна цена 10.00 лв., примерно, на магазина би трябвало да е 20.00 лв., пресмята калоферският животновъд.

Прекупвачите, които идват във фермите в Подбалкана, обикновено вземат стоката за кланица „Детелина“ в Нови Искър, най-голямата в България, но също и за други за кланици. Готови са да купят всичко, което имам. И 200 агнета да им дам, и 300 да дам, ще ги вземат. Има търсене.

Нашето месо от Калофер е най-добро, хвали стоката си фермерът. Ние храним животните само с чиста натурална храна – люцерна и царевица. Сега пазарът предлагала много видове храна за животните – добавки, гранули. Преди Великден и Гергьовден агнетата още не са на паша. Сега са по около 25-30 кг. , най-доброто тегло за агнета.

Фермерите не знаят и не се интересуват дали техните агнета са само за вътрешния пазар или отиват и в чужбина. Според някои от тях новозеландското и австралийското агнешко също е добро, но българското, и по-точно калоферското, е най-добро.

Ако някой иска да си купи агне за великденската или гергьовденската трапеза, фермерите са готови да продават и единични бройки. Но само живи животни и то направо от фермата. Хора постоянно се интересуват купуват направо от фермата по едно агне за някой семеен празник. Цената от кг живо тегло от фермата варира между 10.00 и 15.00 лв. за килограм живо тегло.

Но ние нямаме интерес да продаваме по едно агне. Нямаме време за това. Един иска агнето днес, друг го иска след три дни. Във фермите вече сме по един човек и не смогваме да се занимаваме да продаваме на дребно. По-добре да ги продадем на едро. Когато ги продаваме по единични бройки всеки иска в различно време и тегло на животното различно според това, колко души ще седнат на трапезата.

Овцете в България постоянно намаляват, споделят с тревога и Никлоай Бичев, и колегите му от Подбалкана. Една от основните причини е, че няма работна ръка за фермите.

В края на миналата година аз намалих стадото със сто овце, споделя Бичев. В Калофер към този момент има 12 стада, всички са вече със по 100 овце по-малко. Това прави 1200 овце по-малко спрямо миналата година. Съответно и с 2500-3000 агнета по-малко. Изчезнали са две големи стада, и още ще изчезват, прави той тъжната прогноза. Кой ще отглежда животни в следващите години не е ясно – фермерите от нашето поколение вече са малко, а и като гледам всеки животновъд намалява стоката, кахъри се Николай Бичев.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker