Деца и ученици превзеха бойни машини и ракетно-зетинти копмлекси в 61-ва Стрямска бригада
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 11 Април 2024 15:52

11-годишни момичета влязоха в бойна машина на пехотата и търсиха цели през мерача, 16-годишни девойки и момчета сложиха каски и взеха на прицел цел в небето със зенитно-ракетен комплекс. Десетки ученици от Карлово и Сопот слушаха в захлас за военните мисии на рейнджърите от 61-ва Стрямска бригада. Срещата на учениците с военната професия и

мисията на България в отбранителния съюз НАТО стана в деня на отворените врати, който командването на 61-ва Стрямска бригада организира по случай 20 години от приемането на България в Северноатлантическия договор, разказва marica.bg.

 

За да запознае младите хора със задачите на най-голямото съединение на Сухопътните войски на България командването на 61-ва Стрямска бригада бе устроило показ на въоръжение, военната техника и бойни машини на плаца.

Първи сутринта там дойдоха членовете на клуб „Родолюбие“ към Средно училище „Христо Проданов“ в Карлово с ръководителката Антоанета Тенева. Момичетата от 4. и 5. Клас се оказаха по-любопитни към желязната мъжка професия от момчетата.

Петокласничката Валентина Терзиева пъргаво превзе бойната машина пехотата. От височината огледа района, а после сподели, че и е интересно как работи машината, как се използват оръжията. Когато порасна искам да стана полицайка или военна, разказа тя. Родителите и са далече от тези професии, но тя обича математиката и физическото възпитание и намира връзка между тези предмети и професиите на военен и полицай.

Съученичката и Ивайла също се показа, че се интересува от военна техника и военно снаряжение.

Момичетата не правят разлика между танк и бойна машина на пехотата, но са убедени, че с времето ще научат всичко необходимо.

Нели, Александра и Петя влизат почти едновременно в машината, а младши сержант Иван Иванов, който е мерач на БМП им показват как да намерят целта. И на трите им е много забавно.

За ръководителката на клуб „Родолюбие“ Антоанета Тенева срещата с военнослужещите на 61-ва Стрямска бригада не е първата. Офицери и войници посещават всички благотворителни и патриотични прояви на клуба, а Тенева води учениците да се запознаят с историята и сегашната дейност на бригадата.

Преди учениците от СУ „Христо Проданов“ да напуснат плаца, там пристига голяма група от Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Никол Дойчинова взе в ръцете си каска, а рейнджър и помогна да я сложи на главата си. Момичето едва не политна от тежестта на каската - няколкото килограма желязо се оказаха почти непосилни на нежните и рамене.

Когато през 2004 г. България става член на НАТО бойците от 61-ва Стрямска бригада вече са участвали в няколко международни мисии за поддържане на мира. Първите са в Босна и Косово. В Алианса най-голямото съединение на Сухопътните войски в България има три основни задачи – отбраната на страната, подкрепа на международния мир и сигурност и принос към националната сигурност в мирно време, обясняват на учениците във видео презентация в една от залите на бригадата. През годините като член на НАТО бойци от 61-ва Стрямска бригада са участвали в мисии в Ирак, Афганистан, Косово. Подготовката за участие в тях се извършва на учебните полигони на бригада са край Анево, Марино поле и местността Тюлбето край Казанлък и по време на десетки международни учения

През последните години в мирно време формированията на бригадата помогнаха на населението в наводнените райони в Мездра и карловски села.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker