Кукерският състав на село Климент отпразнува 50 години
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 11 Април 2024 16:14

Кукерският състав на карловското село Климент отпразнува 50 години. Юбилеят бе отпразнуван на пощада в селото и събра огромна публика. Честването е по проект „Из Карловско със звън на хлопки“, финансиран от Министерството на културата.

Кукерският състав на село Климент наброява над 100 мъже, жени и деца. Негов ръководител на кукерите е кметът Мано Манов.В Климент кукерите се наричат „старци“.

Групата е носител на десетки престижни награди от различни фестивали в страната и чужбина. Посмъртно местното читалище „Васил Левски-1928 г.“ връчи на близките на дългогодишните ръководители на състава почетни плакети Симеон Николов и Стефан Димов.

По повод юбилея организаторите обявиха поетичен национален конкурс за стихове на тема „Кукери“. Стотици бяха участниците от цяла България и чужбина. Най-добрите творби бяха наградени, а всички стихотворения ще бъдат поместени в сборник, която ще бъде издаден до края на април. По проекта предстои читалището в Климент да издаде сборник с кукерските традиции и обичаи на всички населени места в общината. Предстои да бъде издадена и карта на кукерските колективи в Карловско.

На празника на климентци гостуваха много кукерски състави.

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker