Подранил: Задава се розобер, търсят се берачи
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 21 Април 2024 09:23

Розоберът наближава, кампанията за прибиране на розовия цвят ще започне 20-тина дни по-рано от обичайното. Подготовката е ход - цените са договорени, розопроизводители трескаво търсят берачи.

В Средногорието вече прибират цвета от

маслодайната роза, кампанията стартира днес от Бегово, но още миналия ден от градините на Зелениково набраха няколко чувала ароматен цвят. Топло въздушно течение в района на Зелениково разтваря розовите пъпки по-рано, но то засяга една малка ивица от всички насаждения, твърдят местните хора, пише marica.bg.

 

Розобер почти в средата на април е незапомнено явление, горещото начало на месеца е причина цъфтежът да започне толкова рано.

Прибирането на нежната и скъпа реколта започва с изкупна цена около 4.00 лева за килограм, както са се договорили производители и преработватели. Още през февруари производителите пък се разбраха, че ще плащат по 1.50 лева за килограм на берачите.

Масово розоберът в Стремската долина в района на Карлово и в полите на Средна гора се очаква да започне към 1 май. Дори и това е ранно начало за цъфтежа на розите, твърдя т розопроизводители. Обичайно е розоберът да тръгне след Гергьовден, около 10-15 май.

Ранният цъфтеж на ароматното цвете се дължи на топлата зима и горещата първа половина на април. Дори и следващите дни да се задържат хладни и дъждовни, розите ще продължат да цъфтят масово и има вероятност кампанията да приключи за две седмици. Това вещае ниски добиви и нисък рандеман, смятат дългогодишни розопроизводители в Карловско.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker