Кабаиванов постави неотложни въпроси пред социалния министър Ивайло Иванов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 24 Април 2024 16:52

Важен въпрос за социалните услуги, които общините предоставят, постави кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов пред министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов и пред неговите заместници Лазар Лазаров и Наталия Ефремова. Това стана на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, чийто член е кметът на Карлово.

„Усложнените процедури по трансформиране на действащите социални услуги в съответствие с изискванията на Националната карта на социалните услуги е проблем за общините.

В закона липсва ред за тяхното преобразуване. Това обстоятелство буквално се приема от експертите на МТСП и на Агенция „Социално подпомагане“ като задължение на всички общини да извървят дългия път по създаване на нова услуга, предвиден в Закона за социалните услуги“ ,подчерта д-р Кабаиванов.

Членовете на Управителния и Контролния съвети обсъдиха с министъра актуални въпроси от социалната сфера, пряко свързани с дейността на общините.

„Министър Иванов ни увери, че за продължаване на процедурата „Грижа в дома“ до края на годината ща бъде осигурен необходимият финансов ресурс - малко над 40 млн. лева. За удължаване срока на програмата „Топъл обяд“ допълнителните 15 млн. лв. ще дадат възможност за увеличаване на средствата за един храноден от 3.20 на 3.64 лева. Разчетите предвиждат и административни разходи, за да може общините да предоставяме тази подкрепа за нуждаещи се хора.“, поясни д-р Кабаиванов.

Той допълни, че с екипа на министър Ивайло Иванов са обсъдени напредъкът по процедурата за извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора, както и подготовката на Националната карта на социалните услуги и предстоящите задачи за развитието на системата от социални услуги.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker