Новата такса за боклука: Който замърсява, той плаща
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 24 Април 2024 16:55

От 1 януари 2025 г. влизат в сила отлаганите досега промени в Закона за местните данъци и такси, свързани с преминаването към нов модел за формиране на такса „Битови отпадъци“ на база подхода „замърсителят плаща“. За да подпомогне общините при въвеждането на новия модел за определяне на таксата, НСОРБ ще формира постоянно действаща експертна група с представители на общините за анализ на възникващите въпроси при прилагането на подзаконовия нормативен акт. Предвидено е и създаване на специализиран софтуер за начисляване на такса „Битови отпадъци“, който ще облекчи подготовката на прогнози за генерирането и състава на отпадъците, стана ясно на заседанието на 23 април.

Членовете на Управителния и Контролния съвети обсъдиха предложението в новия цикъл преговори за съставяне на държавния бюджет да бъде поставен въпросът за предоставяне на възможност за сключване на тристранни споразумения с министъра на финансите в случаите при налагане на финансови корекции за проекти, свързани с публични инвестиции.

Във връзка с извършвания в рамките на Министерството на транспорта и съобщенията цялостен преглед и анализ на Закона за автомобилните превози по отношение тяхната актуалност и необходимост от нормативни промени, УС на НСОРБ обсъди и прие на 23 април становище, публикувано в сайта на сдружението.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker