С военен ритуал Сопот ще чества 156 години от рождението на ген. Владимир Вазов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 12 Май 2024 15:28

С военен ритуал на 61-ва Стрямска механизирана бригада Община Сопот ще чества 156 години от рождението на ген. Владимир Вазов. Церемонията ще се състои пред паметника на братята генерали Георги и Владимир Вазови до родната им къща в Сопот.

Той ръководи българските части по време на успешната

 

отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война. Умира на 20 май 1945 година.

 

Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот. Той е осмото дете в семейството на Минчо и Съба Вазови.

Когато през есента на 1885 г. е обявена мобилизация за войната със Сърбия, едва 17-годишен Владимир Вазов се явява пред наборната комисия с желание да бъде записан като войник. Отказват му, тъй като четирима негови братя вече са записани, а също и защото смятат, че все още е малък. Ентусиазмът му обаче е голям. Владимир взема коня на брат си Георги – поручик в инженерните войски, и тръгва към Сръбската граница. Настига българската армия при Драгоман. След спечелването на битката при Сливница, всички, включително и Владимир Вазов, са във възторг. От този момент той решава да посвети живота си на военната служба.

 

През пролетта на 1912 г. Владимир Вазов е повикан и произведен в чин полковник. През септември същата година е обявена мобилизация. Той поема командването на Четвърти артилерийски полк. За военните упехи е награден с рядкото отличие орден „За храброст“ III-та степен.

Най-големите успехи на Владимир Вазов са по време на Първата световна война (1915 – 1918). След превземането на Дойранското езеро, на 20 май 1917 г. ген. Владимир Вазов е произведен в чин генерал-майор.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker