Опасно близо: Само на 50 метра планинари срещнаха мечка и я снимаха с телефон
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 15 Май 2024 14:34

Мечка стресна планинари, тръгнали към хижа „Рай“ в Стара планина в подножието на връх Ботев.  Хората били на 50 метра от кафявата господарка на Балкана, когато я забелязали и заснели с телефоните.  Животното било едро и ровило в корените на голям бук, пише marica.bg.

Случката стана известна от социалните мрежи, бе публикувано дори кратко клипче. „Мечката ни гледа. Страх ме е“, това се

 

чува зад кадъра, както и шепот на още хора, а в далечен план едрото животно спокойно рови нещо в корените на дърветата край маршрута на туристите. Явно на снимащите им се е разминало, се казва в публикацията.

Историята бе споделена многократно и породи доста коментари, включително и съмнения дали е възможно хората и мечката да бъдат безпроблемно в такава близост.

Пътеката към хижа „Рай“ е един от най-популярните туристически маршрути в Стара планина на територията на Национален парк „Централен Балкан“, а това е едно от любимите места на мечките.

Историята е напълно вероятна, твърдят познавачи на живота на мечките и на Балкана. Тази пролет мечките се събудиха още през март и от тогава се движат активно в планината, дори е възможно да слязат и по-близо до населени места край равнината. Петдесет метра, както твърдят участниците в тази случка, не са опасно разстояние между мечката и хората. Критичната дистанция е 10 метра. Тогава от страх от човека животното изпада в шок и е възможно да нападне, особено ако срещу него се хвърлят камъни или други предмети, крещи се и се правят опити то да бъде прогонено.

Ако на пътеката са повече хора, добре е те да продължат да си говорят спокойно на умерено висок глас, така че мечката да ги чува. В такъв случай тя ще се отдалечи. Ако човек  е сам  и забележи мечка в гората, най-добре да започне да говори нещо на глас или да пусне говор на телефона си. Но да не влиза в битка с мечката. Човекът не е част от храната на тези животните и ако не са уплашени и предизвикани те няма да нападнат. Освен това мечката има много развито обоняние, то е  8-9 пъти по-силно от това на кучето. Ако надуши опасност, тя сама ще избяга, твърдят познавачи на нрава на кафявата обитателка на Балкана.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker