Тази вечер в 17.30 часа: Нощ в музеите на Карлово - нови изследвания и филми за историческото наследство на Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 17 Май 2024 06:11
В нощта на музеите в Национален музей "Васил Левски" ще е интересно. Там ще бъдат представени нови документи за Апостола и филм за историята на знамето на Карловския революционен комитет.
От печат излезе четвъртата
книга от поредицата на Национален музей „Васил Левски“ – „Нови документи и изследвания“. Изданието включва материалите от научната конференция „Памет за Апостола“, проведена в музея на 23-24 ноември 2023 г. и посветена на 100-годишнината от създаването на Народния комитет „Васил Левски“ в София през 1923 г. и на 90 години от възстановяването на родната къща на Дякона през 1933 г.
В сборника са поместени 24 доклада, разглеждащи историческата памет за Апостола от първите години след смъртта му до наши дни. Представят се нови факти и документи, съхранени в архиви, музеи и библиотеки в България и в Османския архив в Истанбул.
Изданието е финансирано от Министерство на културата.
Филмът, който може да видите разказва интригуващата история за една от реликвите на Апостола на свободата - знамето, ушито в Карлово през 1871 г. по негова поръка. Благодарение на запазените документи, спомени на съвременници и оригинални снимки днес ние знаем много интересни факти за знамето на българската революция, за смелите карловски девойки, изпълнили заръката на Апостола, една от които дъщерята на верния сподвижник на Левски от Карлово Ганю Маджереца, за съдбата на неговото семейство преди и след Освобождението.


Интересна вечер обещава и Общинския Исторически музей в Карлово в музейната сграда и в къща Бухалов хан. Вижте какво ви очаква там:

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker