Сблъсък на две позиции за ПГ "Братя Евл. и Хр. Георгиеви"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 20 Май 2024 16:43

Две противоположни позиции са в челен сблъсък  в публичното пространство относно бъдещето на Професионална гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“. Училището, основано преди век със средства, завещани от най-големите български дарители, днес патрони на гимназията, е държавна собственост. През последните 30-тина години то западна, загуби профила си на училище за подготовка на кадри за машиностроенението, бившите учебни работилници отдавна не се използват и се рушат. От няколко години обаче машиностроенето се завръща в региона като отрасъл на икономиката и фирмите вече се нуждаят от подготвени кадри.

А междувременно в едното неизползваемо крило на професионалното училище със съгласието на Министерството на образованието и науката бе настанен Карловският район съд.

За да спаси училището от разрухата и го възроди, за да отговори то на нуждите на икономиката, Общинският съвет реши да поиска от МОН то да стане общинска собственост.

Днес Община Карлово разпространи снимки, разкриващи разрухата в част от училище „Братя Евл. и Хр. Георгиеви, както и следния текст към тях:

„Това е Професионалната гимназия „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ в гр. Карлово /бивш Техникум по механотехника/, някога едно от най-реномираните технически училища в България. Построена е върху терен, дарен от община Карлово, с пари от наследството на братя Георгиеви. Днес е държавно училище. Виждате как Министерство на образованието и науката се грижи за него. Общината иска училището да стане общинско, за да го спаси. Регионалният инспекторат по образование – Пловдив е „за“. От МОН са „против“. Честит 24 май в аванс!“, се казва в съобщението.

От ПГ „Братя Евл. и Хр. Георгиеви“ моментално публикуваха контра материал. В него има снимки, показващи обновени кабинети и текст, посочващ грижите на училището за неговото развитие. В него се казва: „От няколко години насам училището, поетапно обогатява и реновира своята материално-техническа база. През 2020г. бе изцяло подновен покривът на училището. Физкултурният салон бе изцяло ремонтиран през 2022г. Днес, той е любимо място, в което тренират не само ученици от училището, а отбори от другите училища на територията на Общината. През същата 2022 г. в коридорите и в учебните стаи бяха поставени климатици. Продължава подмяната на старата дограма с нова. През месец април 2024 г. бе изцяло обновен входът на училището. Предстоят и други ремонти свързани с работилниците, а скоро ще стартират ремонтите по STEM проект. Училището поетапно се адаптира към новите технологии. Повечето от стаите са оборудвани с интерактивна дъски. Кабинетите ни по професионална подготовка са снабдени с чисто нови модули доставени от Италия по спечелен проект.“

Няколко пъти на заседания на Общинския съвет и на среща с педагогическия съвет на ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов увери обществеността, че местната власт няма намерение да продава терени или сгради от училището и че ще го съхранява и развива, за да бъде ПГ „Братя Георгиеви“ от полза за регионалната икономика. Необосновани слухове и спекулации относно бъдещето на професионалната гимназия продължават да витаят в публичното пространство.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker